Отидете към основна версия

10 932 37

Метеорит донесъл коронавируса от Космоса?

  • коронавирус-
  • covid-19

Коронавирусът може да има извънземен произход и да е пристигнал на Земята с паднал метеорит, смята руският учен Вячеслав Илин от Института за медико-биологични проблеми към Руската академия на науките в интервю за "РИА Новости". Подобно предположение изразява и известния екзобиолог Чандра Викрамасингх от Кардифския университет в Уелс.

Според Илин избухването на епидемията от COVID-19 съвпада с изгарянето на метеорит в атмосферата над Китай през октомври. На теория небесното тяло би могло да пренася вируси, но това трябвало да бъде потвърдено само след експерименти със синтез на вирусоподобна ДНК по време на продължителни полети в Космоса.

Руснаците вече планират такива научни опити на борда на кораба "Бион-М" през 2023-2024 г. В рамките на експеримента "Метеорит" към корпуса на апарата ще бъдат прикрепени имитиращи камъни с кухини, в които ще бъдат поставени термофилни (издържащи много високи температури) бактерии и химически вещества, необходими за по-нататъшен синтез на органична материя. Основната цел на изследването е да се провери теорията, че животът на Земята е донесен от Космоса.

"Това е изключително интересен експеримент от гледна точка на вероятността за извънземен произход на биогенни вещества, включително и нуклеотидни вериги, които могат да станат основа за синтез на вируси", обобщава Илин.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.

Свързани новини