Last news in Fakti

6 Юли, 2021 11:41 3 112 8

Защитната маска ще може да открие коронавирус във вдишания въздух

  • коронавирус-
  • маска-
  • pcr

Сензорите на маската за лице са проектирани по такъв начин, че потребителят да може да ги активира с натискането на един бутон

Защитната маска ще може да открие коронавирус във вдишания въздух - 1

Продължаващата пандемия на вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, мобилизира учени по целия свят да разработят системи за противодействие и ранна диагностика на болестта. Екип от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Харвардския университет са разработили маска за лице, която може да диагностицира носител с Covid-19 за около 90 минути. Маските имат вградени миниатюрни сензори за еднократна употреба, които могат да бъдат адаптирани за откриване и на други вируси.

Работата на диагностичната защитна маска се основава на технологията wFDCF, която е в състояние да изолира и фиксира отделни органични молекули. Тази технология вече се използва за диагностика на вируси Zika и Ebola. Изследователите също доказаха, че създадените биометрични сензори могат да бъдат вградени не само в маски, но и да се използват при създаването на лабораторно облекло, осигурявайки оперативно наблюдение на възможното въздействие на патогените върху медицинските работници.

Защитната маска ще може да открие коронавирус във вдишания въздух

Сензорите на маската за лице са проектирани по такъв начин, че потребителят да може да ги активира с натискането на един бутон. Резултатите се показват от вътрешната страна на маската с цел поверителност. Принципът на действие на маската се състои в допълнително овлажняване на сублимирани молекули в сензора на дихателния анализатор. Резултатите от анализа се появяват на хартиен индикатор 90 минути след активиране на диагностичната функция.

Резултатите от тестовете на защитната маска показаха, че диагностиката е сравнима със съвременното PCR тестване. Днес разработчиците обявиха готовността си да започнат масово производство на маски. Също така се разработва възможността за интегриране на биосензори не само в маски, но и в други лабораторни дрехи на медицинските работници.

Защитната маска ще може да открие коронавирус във вдишания въздух


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ще открие

    11 1 Отговор
    На Муру К-ру
  • 3 Рошко

    14 1 Отговор
    Побъркахте се вече ,а предвидлив памперс не измислихте ли за ковид идиотите имам предвид
  • 4 Hoho Boho

    10 0 Отговор
    Или нищо не съм разбрал, или заглавието е сбъркано.
    Защитната маска ще може да открие коронавирус
    в ИЗДИШАНИЯ въздух.
  • 5 123

    14 0 Отговор
    Маската е за да се гаврят с нас. От нищо не пази.
  • 6 дедо Шишарко

    8 0 Отговор
    И да го удуши!
  • 7 5ко

    10 0 Отговор
    Ще открие на босия цървулите. Поредна агитация за скотонаселението да налюпи намордниците, да слуша, да се обезличава и подчинява, без да разсъждава. Благородно се премълчава безполезността да предпазват от вируси и вредите от постоянното им носене.
    Мууу/ Беееее . Учете тези езици, те ще са от огромна полза в обществата на правоверните ковидиши. Техен е пътят към кланицата.
  • 8 незнайко

    1 0 Отговор
    ПАРИ , ПАРИ И ПАК ПАРИ СЕ КРИЯТ В ТЕЗИ МОСКИ !!! Нещо като телефоните, които станаха ЛАПТОПИ !!! Искаш не искаш друго не се предлага на ПАЗАРА !!!