Отидете към основна версия

8 788 23

Ел.тротинетките под наем ще фалират още тази година

  • ел.тротинетки-
  • фалит

Настоящата 2020 година може да постави компаниите, отдаващи под наем ел.тротинетки в сериозна криза, съобщава Bloomberg. Спомнете си, че т.нар. "бум на тротинетки", който заля планетата през 2018 година, а всичко тръгна от прохождащата фирма Bird Rides.

Именно тя получи няколкостотин милиона долара от инвеститори и бързо се превърна в "еднорог" - този термин беше въведен през 2013 година и се отнася до стартъпи, които бързо достигат милиард долара.

След Bird се появиха и други компании, които започнаха да отдават електрически скутери. И инвеститорите започнаха да влагат активно в тях ... Въпреки това, вече през 2019 година компании като Bird, Lime, Skip, Spin, Scoot и други започнаха да имат своите първи проблеми.

Отначало някои от градовете започнаха да забраняват наемането на тротинетки (или да въвеждат строги ограничения). И тогава се появиха първите признаци, че този бизнес може да не е толкова печеливш, колкото инвеститорите очакваха.

Конкуренцията се оказа висока, разходите за наемане на скутери са ниски, а тяхната поддръжка и презареждане изисква много усилия. Е, сега 2020 година. нанесе още един удар на ел.тротинетките - в контекста на разпространението на коронавирус има много по-малко хора, желаещи да използват "обществени" скутери, отколкото преди година.

Хората започнаха да се страхуват да докосват тротинетки, които са били използвани от десетки хора преди тях. Един от най-големите оператори в САЩ, Lime, вече обяви, че напълно премахва скутерите си от шест големи американски града, включително Маями и Портланд (малко по-рано Lime се оттегли и от 21 града в Европа).

Bird също има проблеми, които от края на миналата година започнаха да съкращават персонал - очевидно бизнес плановете на компаниите, които се занимават с отдаване под наем на електрически тротинетки, изискват глобално преосмисляне.

Освен това много анализатори вече не са убедени, че дори след победата над коронавируса, американците и европейците отново ще искат да наемат скутери - ирационалният страх от подобно действие може да бъде твърде силен и дълъг.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Свързани новини