Отидете към основна версия

3 716 3

Пуснаха тока на МКС с четка за зъби

  • мкс-
  • ток

Идващата еврейска Нова година е повод за безпокойство, смята Тел Авив

Американската астронавтка Сунита Уилямс и японският й колега Акихико Хошиде възстановиха в пълен обем електроснабдяването на Международната космическа станция (МКС).

Това бе второто излизане в открития космос за Уилямс и Хошиде за последната седмица. Двамата успяха да възстановят напълно енергосистемата на МКС, като сред използваният от тях инструментариум бе и... четка за зъби. Мисията на астронавтите продължи 6 часа и 28 минути, като за това време Уилямс и Хошиде монтираха резервния енергоблок МBSU (Main Bus Switching Unit).

Проблемите с електроснабдяването на МКС започнаха още на 30 август. Единият от общо четирите енергоблока аварира, което наложи въвеждането на строг режим на икономии на електроенергия на станцията, тъй като ток произвеждаха само 5 от общо 8 слънчеви батерии. Уилямс и Хошиде опитаха да подменят енергоблока още тогава, но това не им се удаде, въпреки че престояха в открития космос над 8 часа, понеже изтърваха единия от двата закрепващи болта.

Сега обаче американката и японецът се поздравиха с успех не без помощта и на обикновена четка за зъби, с която бяха почистени болтовете и резбата на отверстията, към които болтовете след това бяха завинтени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Космонавтите се върнаха успешно на Земята

      Спускаемият апарат на космическия кораб "Союз ТМА-04М" благополучно се приземи в степите на Казахстан с помощта на огромен пар ...
    17.09.2012
    3 315
    6
  • Режим на тока в Космоса

    Строги икономии на използването на електроенергията са предприети на Международната космическа станция (МКС), съобщи Интерфакс, като се позова на с ...
    03.09.2012
    1 220
    1