Last news in Fakti

6 Септември, 2012 10:21 3 715 3

Пуснаха тока на МКС с четка за зъби

  • мкс-
  • ток

Идващата еврейска Нова година е повод за безпокойство, смята Тел Авив

Американската астронавтка Сунита Уилямс и японският й колега Акихико Хошиде възстановиха в пълен обем електроснабдяването на Международната космическа станция (МКС).

Това бе второто излизане в открития космос за Уилямс и Хошиде за последната седмица. Двамата успяха да възстановят напълно енергосистемата на МКС, като сред използваният от тях инструментариум бе и... четка за зъби. Мисията на астронавтите продължи 6 часа и 28 минути, като за това време Уилямс и Хошиде монтираха резервния енергоблок МBSU (Main Bus Switching Unit).

Проблемите с електроснабдяването на МКС започнаха още на 30 август. Единият от общо четирите енергоблока аварира, което наложи въвеждането на строг режим на икономии на електроенергия на станцията, тъй като ток произвеждаха само 5 от общо 8 слънчеви батерии. Уилямс и Хошиде опитаха да подменят енергоблока още тогава, но това не им се удаде, въпреки че престояха в открития космос над 8 часа, понеже изтърваха единия от двата закрепващи болта.

Сега обаче американката и японецът се поздравиха с успех не без помощта и на обикновена четка за зъби, с която бяха почистени болтовете и резбата на отверстията, към които болтовете след това бяха завинтени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    4 0 Отговор
    Учили са се при най-великия инж. Нагласьов :D

    Коментиран от #2

  • 2 The Bear

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "СССР":

    Може курсовете да им е водил и японското светило в тази дисциплина - Професор Нагодиго!:))
  • 3 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Добре е ,че са им пуснали тока ама сега от EVN ще им сложат и електромер и такса мощност.