Отидете към основна версия

6 092 1

Най-верният помощник на автобояджиите навърши 90 години

  • тиксо-
  • скоч-
  • самозалепваща лента

В края на 20-те години на миналия век американецът Ричард Гърли Дрю, инженер в производителя на шкурки 3M, разработва продукт, който ще се превърне в незаменим помощник в домакинството и индустрията. Компанията работи с доста автомобилни сервизи и Дрю забелязва, че бояджиите срещат сериозни трудности с "отсичането" на границата между два цвята.

За да улесни работата им, през 1925 г. младият инженер изобретява широка два инча (5.08 см) хартиена лента, на чийто гръб са нанесени две ивици с тънък слой чувствително на натиск лепило. По средата на лентата няма лепило и бояджиите негодуват, подтиквайки Дрю да предаде на "онези стиснати (Scotch - "шотландски", но също така "стиснат") шефове да слагат повече".

Дрю се вслушва в оплакванията и на 27 май 1930 г. патентова целулозната самозалепваща лента, позната у нас като "скоч" и "тиксо" по имената на двете основни марки Tixo и Scotch. Самият Ричард Дрю доживява до 81-годишна възраст и умира през 1980-а, когато изобретението му не само е помогнало на 3M да оцелее през Голямата депресия, а и вече е превзело целия свят.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Автоматичен дозатор за тиксо

      Едно интересно устройство привлече вниманието ни. Името му е T-EM50, а целта му е да икономисва време и нерви при продължителна работа с ...
    08.08.2012
    2 110
    4