Last news in Fakti

27 Май, 2020 16:39 6 079 1

Най-верният помощник на автобояджиите навърши 90 години

  • тиксо-
  • скоч-
  • самозалепваща лента

В края на 20-те години на миналия век американецът Ричард Гърли Дрю, инженер в производителя на шкурки 3M, разработва продукт, който ще се превърне в незаменим помощник в домакинството и индустрията. Компанията работи с доста автомобилни сервизи и Дрю забелязва, че бояджиите срещат сериозни трудности с "отсичането" на границата между два цвята.

Най-верният помощник на автобояджиите навърши 90 години

За да улесни работата им, през 1925 г. младият инженер изобретява широка два инча (5.08 см) хартиена лента, на чийто гръб са нанесени две ивици с тънък слой чувствително на натиск лепило. По средата на лентата няма лепило и бояджиите негодуват, подтиквайки Дрю да предаде на "онези стиснати (Scotch - "шотландски", но също така "стиснат") шефове да слагат повече".

Най-верният помощник на автобояджиите навърши 90 години

Дрю се вслушва в оплакванията и на 27 май 1930 г. патентова целулозната самозалепваща лента, позната у нас като "скоч" и "тиксо" по имената на двете основни марки Tixo и Scotch. Самият Ричард Дрю доживява до 81-годишна възраст и умира през 1980-а, когато изобретението му не само е помогнало на 3M да оцелее през Голямата депресия, а и вече е превзело целия свят.

Най-верният помощник на автобояджиите навърши 90 години


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъскам бате джам

    16 1 Отговор
    На втора снимка единият пръска, другият облепя, третият лъска дървените спици. И след мъглата, пак мъгла.