Отидете към основна версия

3 199 7

Наталия Касперская предупреди правителството за масово изтичане на IT-специалисти от Русия

  • it-
  • наталия касперская-
  • изтичане на мозъци-
  • емиграция

През следващите две години Русия може да напуснат 10-15 хиляди ценни IT-специалисти, предупреждава Наталия Касперская в писмо до министър-председателя Михаил Мишустин. Съпругата на Евгений Касперски е шеф на InfoWatch, управител на асоциацията на разработчиците на софтуер "Отечественный софт" и 13-а по богатство рускиня. Съавтор на обръщението е президентът на асоциацията "Руссофт" Валентин Макаров.

В писмото се отбелязва, че IT-индустрията е сложен отрасъл и в случай на фалити на компании възстановяването им ще бъде крайно болезнено и дори невъзможно. "Ако се вземе под внимание, че фонд работна заплата съставлява 80% от разходите на компаниите, спад в отрасъла ще доведе до съкращения", смята Касперская. Тя се опасява, че ако на бранша не се окаже поддръжка, съкратените специалисти ще потърсят работа зад граница.

Касперская и Макаров се позовават на данни от допитване сред руските разработчици на софтуер, според резултатите от което средната заплата в IT-компаниите през май е намаляла почти двойно на годишна база, а в 10% от фирмите спадът е 90%. Това създава заплаха от снижаване на износа на руски софтуер.

Представителите на софтуерните асоциации призовават правителството да признае IT-индустрията за пострадала от пандемията от коронавирус и да ѝ бъде предоставена съответната поддръжка, да ѝ се позволи разсрочено плащане на застрахователни вноски във фонд "Работна заплата" и на Данък общ доход от 2020 на 2021-2024 г. и да се насърчават и субсидират държавни поръчки за руска IT-продукция, което би позволило на компаниите да преживеят кризата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини