29 Януари, 2015 11:28 2 340 1

Американската IT блокада на Крим

  • крим-
  • it-
  • санкции-
  • сащ

Близо 2 млн. души, които живеят в Крим, започват да изпитват проблеми с достъпа си до високотехнологични продукти и услуги

Американските IT - компании не чакаха крайния срок и сами започнаха да налагат санкции на Крим.

Президентът на САЩ Барак Обама с нарочен указ от 19 декември 20014 г. задължи американските бизнесмени до 1 февруари да прекратят всички свои договори и търговски отношения с партньори от Крим и по този начин да престанат да правят бизнес с полуострова, отбелязва РБК.

Санкциите се отнасят за експорт на товари, технологии и IT продукти от САЩ.

Близо 2 млн. души, които живеят в Крим, започват да изпитват проблеми с достъпа си до високотехнологични продукти и услуги.


 

Dell

На 26 януари производителят на компютърна техника Dell забрани на руските си партньори да доставят негова продукция в Крим.

От американската компания се позоваха на указа на Барак Обама.


Odesk

Платформата за HR услуги Odesk.com беше една от първите, които въведе ембарго на Крим. Компанията започна да блокира акаунтите на жители на полуострова от декември. Изискването да се премахне забраната е предоставянето на информация, че потребителят не е жител на Крим.

Valve Steam

В средата на декември потребителите на компютърни игри усетиха първия повей на санкциите. На територията на Крим беше блокирана услугата за продажба на игри от сайта Steam американската компания Valve Corporation.

Администраторът на неофициалната група Steam в «ВКонтакте» Вячеслав Кончица обяви, близо 30 000 ползват платената услуга на сайта.

Hewlett-Packard

През втората половина на януари един от най-големите световни производители на IT – оборудване Hewlett-Packard забрани на руските си партньори да доставят негови продукти в Крим. В Русия компанията продава компютри, принтери, сървъри и друга техника за частни и корпоративни клиенти. Освен това компанията предлага и софтуер по управление на данни, автоматизация на бизнес процеси и информационна сигурност.

Apple

На 21 януари Apple забрани на своите контрагенти да продават нейни продукти в Крим. Освен това компанията се обърна към партньорите си по поддръжка от полуострова с искане да прекратят своята дейност.

MasterCard и Visa

Международните системи за разплащане MasterCard и Visa спряха операциите по обслужване на своите карти на територитя на Крим от 26 декември. Мярката беше обяснена с наложените от САЩ санкции.

В Крим момента са активни банковите карти, които работят с платежната система ПРО100, използвана от Сбербанк.

PayPal

Системата за рзплащане PayPal уведоми своите клиенти от Крим, че от 22 януари прекратява тяхното обслужване заради указа на президента на САЩ Барак Обама.

„Това беше трудно взето решение, но ние не можем да предоставяме нашите услуги на клиентите си от Крим. Своите действия PayPal обясни с необходимостта да се спазва международното законодателство. От Централната банка на Русия обаче припомниха, че компанията работи в рамките на руското законодателство и е нужно тя да изпълни поетите ангажименти.

Google

На 23 януари стана известно, че Google е блокирала акаунтите в услугата AdSense за потребители, живеещи на територията на Крим.

Все още остават достъпни безплатните услуги като търсенето, Gmail, Картите и други.

От 1 февруари жителите на Крим няма да могат да ползват и Google Play.

Като американска компания ние сме задължени да изпълняваме наложените санкции, лаконично обяснили от Google.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    1 2 Отговор
    И какво ще постигнат с това? Най много да бъдат атакувани и доволно разклатени от руските хакери. И все пак тия смешни нека не забравят къде им се произвеждат смешните компоненти и производителите им с кой са дружки. Утре китаеца ще послуша руснака и дилърството на САЩ ще навлезе в сериозна криза. Американска ИТ блокада никога няма да има, защото вече нито дел е стока, нито хп! От ситуацията ще имат полза китайците, а ние пак ще лапаме мухите, защото сме прости и си подаваме задника на американците.