Отидете към основна версия

28 547 31

Умна табела обезсмисля фоторадарите

  • регистрационен номер-
  • фоторадар-
  • nophoto-
  • джонатан дандроу

Изобретателят Джонатан Дандроу представи прототип на регистрационна табела за автомобил, пред която полицейските камери за скорост са безсилни. Във високотехнологичната рамка за номер noPhoto има вграден сензор и две мощни ксенонови светкавици.

Щом засече светкавица от фоторадар, електрониката реагира мълниеносно и го "заслепява". Заради преекспозицията в резултат от двете мощни ксенонови светкавици на снимката се вижда само бяло размазано петно.

"Опитвам се да осигуря някакво лично пространство на водачите", споделя Дандроу и твърди, че високотехнологичната рамка за табела е напълно законна, тъй като не прикрива физически регистрационния номер. "Време е хората да се замислят как се използва информацията, която се събира ежеминутно с камери. Моето изобретение налага известни пречки пред злонамереното трупане на лични данни."

В момента Дандроу се опитва да намери средства, с които да започне серийното производство на noPhoto. Като начало са необходими $80 000 за сертификат от акредитирана лаборатория, който да удостовери, че уредът е безопасен и не нарушава закона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини