Отидете към основна версия

22 330 87

Русия: Изпитанията на щатския изтребител от шесто поколение са били неуспешни

  • изтребител-
  • шесто поколение-
  • русия-
  • сащ

Тестовете на американския прототип на изтребител от шесто поколение са били съпроводени от редица проблеми, твърди руският държавен ежеседмичник "Звезда". За съществуването на самолета обяви заместник-министърът по покупките на Военновъздушните сили на САЩ Уил Ропър.

"В областта на изкуствения интелект за американския изтребител от шесто поколение ни е известно, че изпитанията на прототипа са показали недостатъчна управляемост и грешки при изпълнението на маневри за набиране на височина. Летателният апарат не е изпълнявал и някои команди от дистанционния пулт на оператора", разказва "Звезда".

В публикацията се твърди още, че САЩ не разполагат с редица технологии, необходими за създаването на изтребител от шесто поколение. "Както е известно, те не притежават сплави, способни да издържат температурата в горивната камера на водороден двигател. Нямат и материали за лопатките на силовата установка. Американското разузнаване неведнъж е опитвало да се сдобие с формулите на тези вещества от Русия, но, слава Богу, засега безрезултатно", уверява "Звезда" и добавя, че руският проект "Игла" "изпреварва с повече от десетилетие американския аналог в тази област".

Според изданието "Су-57 вече разполага с възможности да бъде доработен до ниво шесто поколение". Тестваният щатски прототип пък е наречен "Вълшебен пепелац" ("пепелаци" са цилиндричните летателни апарати от съветската фантастична комедия "Кин-дза-дза!").

Поставете оценка:
Оценка 3 от 123 гласа.

Свързани новини