Отидете към основна версия

2 348 10

Японци разработиха концепция за градски космодрум

  • космодрум-
  • бъдеще

Проектът е представен само "на хартия", но японците са уверени, че в бъдеще много градове ще имат свой собствен космодрум

Перспективата за масов транспорт с космически кораби все още е въпрос на далечното бъдеще, но японски архитекти вече са подготвили концептуално решение за стандартен градски космодрум. Проектът е представен само "на хартия", но японците са уверени, че в бъдеще много градове ще имат свой собствен космодрум, предназначен да обслужва космически туристи и пътници.

Групата японски архитекти са от Асоциацията на космическите пристанища на Япония (SPJ) и проектът им е за футуристично четиристепенно космическо пристанище, което ще бъде разположено на брега на Токийския залив. Концепцията за за градски космодрум е близка до оформлението на традиционните модерни летища.

Има пътна връзка, свързваща космодрума с останалата част от града, а огромен соларен покрив е разположен над цялата конструкция. Той позволява на космодрума да има вътрешни дворове, градини на открито и „дори земеделски земи с различни размери, като същевременно осигурява покрито обществено пространство за хората“.

Две високи кули с изглед към космодрума са предназначени за излитане и кацане на космическите кораби. От горните етажи пътниците и придружаващите ги лица ще могат да наблюдават изстрелването на космически совалки, излизащи в орбита. Архитектите осигуряват и забавление за чакащите пътници. Има хотели, фитнес зали, аквариум, музей на изкуството и кино.

Към днешна дата японският космодрум е просто компютърно генериран рендер, но SPJ се надява да въведе в действие концепцията "ASAP" за развитие на туристическата индустрия в страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини