Отидете към основна версия

11 128 23

Китайците проучиха Марианската падина, докато предаваха на живо (ВИДЕО)

  • марианската падина-
  • китай

Според резултатите от няколко експедиции до дъното и измервания от повърхността е разкрито най-дълбокото място на депресията - Challenger Abyss, чиято дълбочина варира от 10 000 до 10 994 метра

Китайската наука и технологии постигнаха нов успех. Дълбоководният апарат Fendouzhe, създаден в Поднебесната държава, проникна до дъното на Марианския проход, най-дълбокото регистрирано място в Световния океан. Китайците използваха иновативна акустична комуникация и изнесоха онлайн репортаж на живо, който беше излъчен по всички държавни телевизионни канали в Китай.

Марианската падина се намира в западната част на Тихия океан и е във формата на полумесец, удължен от север на юг. Дължината на депресията е повече от 2 550 км с ширина до 69 км. Според резултатите от няколко експедиции до дъното и измервания от повърхността е разкрито най-дълбокото място на депресията - Challenger Abyss, чиято дълбочина варира от 10 000 до 10 994 метра.

Първите, които посетиха дъното на Марианската падина през 1960 г., бяха лейтенантът от американския флот Дон Уолш и изследователят Жак Пикар. Тази година още няколко експедиции се спускат до рекордните дълбочини, като броят на хората, посетили дъното на Марианския улей, е тринадесет.

Друг интересен факт за дълбочината, е че налягането на водата е около 8 тона на квадратен инч, което е повече от хиляда пъти по-високо от атмосферното налягане. Апаратът Fendouzhe, воден от трима китайски океанавти, направи тринадесет дълбоководни гмуркания по време на експедицията, осем от които надвишаваха дълбочина от 10 хиляди метра.

Изследователите не само заснеха и излъчиха видео към океанската повърхност, но и наблюдаваха подводния пейзаж директно през специален прозорец за наблюдение. По време на експедицията бяха взети три проби от морска вода, необходими за изследване на микроорганизми, предварително идентифицирани на океанското дъно.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини