Отидете към основна версия

4 147 18

Китайците навлизат в орбитата на Марс

  • марс-
  • марсоход-
  • китай

Експедицията на китайския марсоход ще продължи около 90 дни

Една след друга космическите станции навлизат в орбитата на Марс. Следвайки междупланетната станция Ал-Амал (ОАЕ) и американската мисия на НАСА Perseverance, китайската експедиция Tianwen-1 с марсоход на борда се приближи до Червената планета. Китайската национална космическа администрация (CNSA) обяви навлизането на китайския космически кораб в орбитата на Марс.

Пътуването до орбитата на Марс отне на китайците почти седем месеца. От изстрелването си на 23 юли 2020 г. Tianwen 1 е прелетял над 475 милиона километра и сега ще извърши орбитален анализ на повърхността на планетата, преди да спусне специалното превозно средство, което ще се движи по Червената планета от май до юли тази година.

Експедицията на китайския марсоход ще продължи около 90 дни и ще бъде насочена към намиране на следи от органичен живот на Марс и подготовка за бъдещо колонизиране на планетата. Ще припомним, че американската мисия Perseverance планира да кацне на Марс в кратера Jezero на 18 февруари, а целият процес ще бъде излъчен на живо от бордовите камери на устройството.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини