Отидете към основна версия

3 371 28

Марсоходът, който ще търси следи от живот на "Червената планета"

  • марсоход-
  • марс-
  • perseverance

Устройството е оборудвано с микрофони, които за първи път в историята ще записват звук на Марс

През нощта на 19 февруари НАСА обяви успешното кацане на марсохода Perseverance на повърхността на Марс. Полетът му продължи седем месеца, през които марсоходът измина 414 милиона километра. Кацането се проведе в автоматичен режим, а кацането беше излъчено на живо в канала на НАСА в YouTube.

Perseverance е петият марсоход в историята на НАСА, като той е по-голям от всички свои предшественици. Той ще трябва да събира проби от марсианската почва, за да открие следи от живот на Марс. Ето защо кацането е извършено в района на кратера Jezero, където според учените, преди 3,5 милиарда години, е било разположено древно езеро.

Роувърът тежи 1 025 кг, дължината му е 3 метра, а широчината е 2.7 метра. Perseverance разполага с роботизирана ръка за вземане на проби от почвата, с 23 видеокамери, автономна навигация, микрофони за запис на звук и всевъззможно оборудване за изследвания.

Американският марсоход ще прекара най-малко 5 години на Марс и ще може да работи около 700 земни дни. Събраните от него проби трябва да бъдат върнати на Земята от съвместна мисия на Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА, като се планира да бъдат изпратени не по-рано от 2026 година.

Освен това марсоходът е оборудван с хеликоптер Ingenuity, който ще бъде първият хеликоптер на Марс - той е проектиран специално за полети в неговата атмосфера (обикновените хеликоптери от Земята няма да могат да летят на Марс). Снабден е с две камери и може да осъществи 30-секунден полет. За първи път НАСА ще може да тества дали са възможни контролирани полети на други планети.

Друга разлика между мисията на Perseverance и всички предишни е кацането. Преди това марсоходите кацаха само на равни места, но тази трябваше да кацне в кратер, рискувайки да попадне на скала или да заседне в пясъка. Зоната за кацане беше само 7.7 километра (това е десет пъти по-малко от зоната за кацане на Curiosity през 2012 г. и 300 пъти по-малка от зоната за кацане на първия ровър Sojourner през 1997 г.).

Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.

Свързани новини