Отидете към основна версия

7 101 15

WhatsApp с обяснение какво ще се случи ако не се съгласим с промените в поверителността му

  • whatsapp-
  • приложение-
  • поверителност

Ако откажете новите условия след 15 май, в продължение на няколко седмици пак ще можете да получавате обаждания и известия, но няма да можете да четете или изпращате съобщения от приложението

Още през януари WhatsApp предизвика огромен отзвук, след като обяви, че ще принуди потребителите си да се съгласят с нови условия за своята политика за поверителност. Актуализираната формулировка накара хората да мислят, че Facebook ще получи съдържанието на своите чатове или нещо подобно - което е смешно, защото макар това да не е вярно за WhatsApp, то е за Facebook Messenger никога не е имало реакция за тази услуга, нали?

Както и да е, след като интернет експлодира и хората започнаха да преминават към услуги като Telegram, които всъщност са по-малко сигурни от поверителност от WhatsApp (ако говорим за достъп до съдържанието на вашите съобщения), компанията, собственост на Facebook, върна промените към 15 май. Новата политика първоначално трябваше да влезе в сила на 8 февруари.

Може да се чудите какво ще се случи, ако май месец не се съгласите с новите условия. Днес компанията обясни точно това. Ако откажете новите условия след 15 май, в продължение на няколко седмици пак ще можете да получавате обаждания и известия, но няма да можете да четете или изпращате съобщения от приложението.

Не е ясно какво се случва след това, но WhatsApp има нова политика за изтриване на акаунти, които са били неактивни в продължение на 120 дни и може да бъдете отчетени като такива, ако откажете новите условията. Противно на общоприетото схващане, WhatsApp споделя метаданни с Facebook в продължение на години, единствените нови неща, които ще изпрати обратно към базата данни след тази актуализация, са данните за плащанията и транзакциите, за да помогне на Facebook да насочи по-добре рекламите към вас в различните си услуги. Плащанията и транзакциите чрез WhatsApp дори не са нещо значимо на повечето места, така че може би си поемете глътка въздух.

Можете да изтеглите историята на чата на смартфона си и да се сбогувате с WhatsApp. От компанията обаче казват, че ако изтриете акаунта си, ще бъдете изгонени от всички групи и цялата ви история на чата и архивите ще бъдат изтрити за постоянно. „Това е нещо, което не можем да върнем“, казва WhatsApp.

Като алтернатива можете да мигрирате вашите данни от WhatsApp към Telegram, функция която последният предлага. Просто ще преместите вашия чат WhatsApp - медии и документи - от лични, както и от групови чатове с нова функция за износ към Telegram.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини