Last news in Fakti

4 Август, 2021 12:20 18 291 17

Внимавайте: WhatsApp е най-опасен!

  • whatsapp-
  • фишинг-
  • хакери

83% от всички фишинг атаки в съобщения се случват в WhatsApp, докато във Viber, който е на второ място - те са само 10%

Внимавайте: WhatsApp е най-опасен! - 1

WhatsApp, месинджърът, собственост на Facebook, е потенциално опасен поради заплахата от фишинг. Това показва едно проучване, направено от Kaspersky Lab, според което 83% от всички фишинг атаки в съобщения се случват в WhatsApp, докато във Viber, който е на второ място - те са само 10%. Обикновено основните типове фишинг съобщения и връзки към WhatsApp се повтарят. Само мотивациите се различават в зависимост от текущия информационен контекст.

Те ви убеждават да кликнете върху връзката, например, за да разберете най -новата информация за COVID или за нови плащания, - „само за хора като вас“ или да разберете подробностите за печеливша промоция от добре познато търговско дружество. Също така сред хакерите са популярни съобщения, предлагани уж от самия WhatsApp или Facebook за необходимостта от инсталиране на нова версия на програмата, въвеждане на вашите данни или вземане на награда.

И така, една от класическите схеми, които възвърнаха популярността си през юли 2021 г., е конвертирането. В мрежата се появява съобщение за несъществуващо „действие“, подобно на незабавна лотария, в която всеки участник може да спечели голяма сума пари. На жертвата се предлага да последва фишинг връзката към специален сайт, където тя е информирана за печалбата, но просто трябва да плати малка сума (50-100 пъти по-малко от предполагаемата спечелена) за превръщането на наградата в пари. Естествено след като бъде преведена сумата, печалби не следват.

Съветите на Kaspersky Lab са: Никога не инсталирайте приложения, връзката към които е дошла до вас чрез непознат пратеник, не изтегляйте файлове от непознати. Не въвеждайте личните си данни и данните си за фактуриране на страници, към които имате връзка от WhatsApp. Ако съобщение с връзка ви се струва странно и текстът съдържа искане да го препратите на приятелите си, по-добре е да не го правите, тъй като по този начин можете да помогнете на киберпрестъпниците да разпространяват злонамерени материали.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наркос

    22 5 Отговор
    Статистиката е висока , защото whatsap често идва предварително инсталиран и съответно има над три пъти повече активни потребители
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жалко

    8 24 Отговор

    До коментар #1 от "……….":

    дъртите комундета русофили, вземете да се образовате малко по чуждици, не живеем вече в бай тошово
  • 6 Маринов

    18 4 Отговор
    Не използвам смартфон,чат приложения и социални мрежи.Да ме хакват колкото искат.В нета влизам да видя новините и да изгледам някой филм онлайн без да го тегля.За нет си имам един стар лаптоп вече на 8 години.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 филми2к

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Маринов":

    те в тея сайтове за филми без теглене най-много дърпат информация,ама няма нищо мисли си че си незасегнат
  • 8 БайЧеп

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Маринов":

    Аз съм на порно.
  • 9 Хъмчо

    14 3 Отговор
    Ползвам и телефон и компютър но не ползвам електронно банкиране. Също така не ползвам така наречените социални мрежи. Бях "хакнат" преди време но не ми пука. Просто няма какво да откраднат от мене. Също така не ползвам антивирусна програма и предполагам имам вируси на компютъра но здраве да е няма как да ми навредят.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 ДАНС

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "Хъмчо":

    Има как да ти навредят, като почнат да ползват компютъра ти за незаконни дейности, детско порно, хакерство и тем подобни. Един ден да не се чудиш, ако едни качулати в черни дрехи ти дойдат на гости, после обяснявай, че нямаш сестра.

    Коментиран от #12

  • 11 Евала, Минчо...

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хъмчо":

    жеУезен си, бетон и кирпич по дъното на гащите;)
    Респект......
  • 12 Ами сестра

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "ДАНС":

    може и да има, но акъл за 2 стотинки няма... ;)
  • 13 zukarbarg

    3 1 Отговор
    а тоа форум фейсбук де е 62 милиона код и го ползвате безплатно е много по опасен !!!! ..... за тва и аз съм в бизенса с датата ... никой не го бърка че печелят така от него за тва си цъкайте телефончетата още повече и ми правете парата мишоцииииииииии
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1944

    3 0 Отговор
    данс и боп редовно следят и вайбър и уотсап
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Реалист

    2 1 Отговор
    Къф фишинг бе:) кът си смотън насякъде ши тъ дерат:)