Отидете към основна версия

5 621 14

Земната кора е с 500 милиона години по-стара, отколкото се смяташе досега

  • земна кора-
  • земя-
  • възраст

Новата хипотеза е изложена от група учени от Норвегия, Германия и Холандия

Снимка: Shutterstock

Образуването и формирането на континенталната кора на Земята е от голямо значение при изучаването на тектониката на плочите, океанската химия и биологичната еволюция. Според ново проучване се оказва, че това се е случило с около половин милиард години по-рано от предишното изчисление. Новото проучване е представено на Общото събрание на Европейския съюз за геоложки и геофизични изследвания (EGU) през 2021 година.

Новата хипотеза е изложена от група учени от Норвегия, Германия и Холандия. Според тяхното предположение окончателното формиране на земната кора е завършено преди 3,7 милиарда години. Така се оказа, че възрастта на земната кора е 500 милиона години по-стара отколкото смятаха учените досега.

Преди това възрастта на земната кора се определяше с помощта на изотопи на стронций в морските карбонати, навлизащи в океана по време на изветрянето на минерали, изграждащи тектонските плочи. Сега обаче учените са изследвали минералите барит, които се образуват чрез смесване на морска вода с барий и имат по-стабилен химичен състав.

Използвайки изследването на изотопите на стронций, учените са установили, че възрастта на баритите, открити в шест независими региона на Земята, е от 3.2 до 3.5 милиарда години. По този начин учените са установили, че процесът на изветряване на континенталната скала с по-нататъшното ѝ навлизане в океана и валежите под формата на барити е започнал преди около 3.7 милиарда години.

Увеличаването на възрастта на формираните тектонски плочи с 500 милиона години може значително да повлияе на оценката на процеса на произхода на живота на Земята и изучаването на геоложките процеси, които са се случили по време на образуването на сушата, чийто химичен състав е значително различен от подводната кора.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.

Свързани новини