Last news in Fakti

18 Февруари, 2016 13:17 3 866 0

Една година от живота на слънцето (видео)

  • слънце-
  • живот-
  • земя
Една година от живота на слънцето (видео) - 1

Животът на нашето "светило" е пълен с ярки и интересни моменти, които обаче са видни само за въоръжено око. На 10 февруари 2010 година NASA пусна една програма за наблюдение на слънцето. Тя се осъществява от обсерваторията за слънчева динамика (SDO).

Изследователският модул се намира в геосинхронна орбита (орбита с период на въртене, равен на сидеричния период на въртене на Земята около собствената ѝ ос и посока, еднаква с посоката на въртене на Земята.) на 36 000 километра от Земята. Снимките, които се правят са на всеки 12 секунди.

В основата на шестминутното клипче с 4К резолюция са залегнали кадри, направени през периода 1 януари 2015 - 28 януари 2016 година, в ултравиолетов диапазон (171 Angstrom дължина на вълната). Вижте ги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА