Отидете към основна версия

11 441 102

Toyota Mirai постави световен рекорд: 1000 км пробег с едно зареждане (ВИДЕО)

  • toyota-
  • mirai-
  • водород-
  • рекорд

Автомобилът консумира средно 0.55 кг водород на 100 километра

Серийният автомобил Toyota Mirai, работещ на водородни горивни клетки, е достигнал най-високото ниво на автономност и е успял да измине разстояние от повече от 1000 км с едно зареждане с гориво. Рекордът за пробег на водороден автомобил беше поставен във Франция, където на 26 май, управлявана от четирима шофьори, колата измина разстоянието от 1003 км. Според експерти Mirai е успял да измине последните 9 км буквално на изпарения.

Тестовото шофиране беше проведено на стандартен седан Toyota Mirai без никакви модификации и се премина по нормални обществени пътища. Изминатото разстояние и разходът на гориво са регистрирани от независим сертифициращ орган. Toyota Mirai консумира средно 0.55 кг водород на 100 километра. Когато е напълно зареден, автомобилът може да съхранява 5.6 кг водород. Пълното време за зареждане в станция с налягане от 700 бара не надвишава 5 минути.

Седанът Toyota Mirai е със задно предаване и се появи през 2019 година. това е втората модификация на автомобила. За да постигнат рекорда на разстояние от 1003 км, шофьорите са спазвали стил на „еко шофиране“, без да използват специални техники, които не могат да се използват от обикновените шофьори.

Дали водородната кола може да се конкурира със стандартните електрически превозни средства, предстои да разберем. Днес инфраструктурата за зареждане с водород е доста ограничена, цената на автомобилите Toyota Mirai е висока и възлиза на приблизително 64 хиляди евро в Германия. Междувременно електрическите автомобили могат да се зареждат у дома, те са по-евтини, а мрежата от зарядни станции вече е доста развита по целия свят.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини