Отидете към основна версия

12 778 31

Без странични огледала за новите BMW-та

  • bmw-
  • огледала за обратно виждане-
  • head-up дисплей

Баварските автомобили ще получат проектори вместо традиционните огледала за обратно виждане

Специални камери ще следят за обстановката зад новите автомобили на BMW, а проектори ще прожектират информацията върху страничните прозорци на автомобилите. Новата мултимедийна технология ще подобри аеродинамиката на моделите и ще позволи на шофьорите да не се уморяват толкова по време на шофиране.

BMW патентова алтернативна технология, която в бъдеще най-вероятно ще замени традиционните огледала за обратно виждане, както и видеокамерите, които се използват в някои съвременни електрически автомобили. Иновативните проектори ще могат да проектират информация за пътни събития върху страничните прозорци на автомобила, подобно на съществуващия head-up дисплей на предното стъкло.

Новата технология предвижда наличието на видеокамери, които ще могат да събират информация за събития на пътя отстрани и отзад на колата. Получените кадри, използващи контролния блок, ще бъдат подадени към уникални проектори, разположени в страничните прозорци на автомобила. Според представители на компанията подобна технология ще подобри аеродинамиката на автомобилите, както и ще предостави допълнителни възможности за творческо мислене на дизайнерите.

Съществуващите видеокамери, които се използват в някои електрически автомобили като огледала за обратно виждане, показват визуална информация на страничните колони на автомобила. В същото време не винаги е удобно водачите да фокусират своето внимание на ново място. Системата от проектори ще запази обичайното разстояние до информационния дисплей и в резултат на това водачът ще бъде по-концентриран.

Друго предимство на използването на проектори ще бъде възможността за използване на технология за добавена реалност в новите "огледала". Подобна система сега се използва активно за проектиране на информация върху предното стъкло. В допълнение, head-up дисплеите ще позволяват регулиране на яркостта на изображението, което ще бъде допълнително предимство при шофиране в тъмната част от денонощието.

Единственият недостатък, който специалистите трябва да решат, ще бъде необходимостта от фиксиране на част от страничното стъкло. Ако това не бъде направено, тоест ако стъклото е свалено частично или изцяло, водачът ще загуби проекционните "огледала" за обратно виждане.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини