Отидете към основна версия

14 928 32

Китайците построиха най-бързия влак в света, който се движи с 600 км/ч

  • маглев-
  • магнитна левитация-
  • влак-
  • китай

Левитиращият влак e изцяло разработен в Китай

Нов високоскоростен влак с магнитна левитация бе представен в Китай. Проектната му максимална скорост е 600 километра в час, което го прави най-бързият наземен транспорт, съществуващ днес, съобщи Синхуа.

Влакът започва да се разработва в Китай от нулата още през 2016 година, а от миналото лято прототипът се тества в Шанхай. За първи път влакът беше показан на обществеността на 20 юли в град Циндао в източната част на страната.

Влакът маглев (от „магнитна левитация“) буквално „левитира“, без да докосва релсите по време на движение и се управлява от мощни магнити. Технологията позволява не само да се достигнат високи скорости, но също така намалява радиуса на завиване в сравнение с конвенционалните влакове, благодарение на което маглев може да се движи безпроблемно около сградите. Освен това този вид влакове почти не издават шум, тъй като не докосват релсите.

При скорост от 600 километра в час 1000-километровото пътуване от Пекин до Шанхай с такъв влак ще отнеме само 2.5 часа. За сравнение, същото пътуване със самолет отмема 3 часа, а с конвенционален високоскоростен влак - 5.5 часа.

Китай за първи път пусна Маглев в експлоатация през 2004 година. Тогава разработеният от Германия "магнитен" влак Transrapid беше пуснат на 30-километров участък между центъра на Шанхай и летището в Пудонг. Той се използва и до днес и достига скорост от 431 километра в час, а рекордната му скорост е 501 километра в час.

Рекордът за скорост сред всички влакове досега принадлежи на японците: още през 2015 г. влакът Shinkansen L0 maglev успя да ускори до 603 километра в час. Планирано е обаче влакът да бъде пуснат в експлоатация едва през 2027 г., а работната му скорост няма да надвишава 500 километра в час - 100 километра в час по-малко от новия китайски маглев влак.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.

Свързани новини