Отидете към основна версия

3 146 8

НАСА представи изображение на пръстеновидно слънчево затъмнение, направено от космоса (ВИДЕО)

  • наса-
  • слънчево затъмнение

По време на пръстеновидно слънчево затъмнение Луната е в една от най-отдалечените точки на своята траектория спрямо Земята

Сателитът на НАСА за дълбоко космическо наблюдение на климата (DSCOVR) засне гледка към Земята по време на пръстеновидно слънчево затъмнение на 10 юли. За да се получи уникалното изображение, е използвана полихроматична камера за изображения на Земята (EPIC) за проследяване на растителността на Земята, озоновия слой и височината на облаците.

Слънчево затъмнение се случва всеки път, когато луната е между слънцето и земята, което кара сянката на луната да се проектира върху земята. По време на пълно слънчево затъмнение Луната изцяло покрива Слънцето. По време на пръстеновидно слънчево затъмнение Луната е в една от най-отдалечените точки на своята траектория спрямо Земята и изглежда по-малка от Слънцето. В този момент затъмнението на Слънцето изглежда като огнен пръстен, заобикалящ тъмния диск на Луната.

Пръстеновидното затъмнение на 10 юли можеше да се наблюдава от жители на Канада, Гренландия и Русия. Жителите на бреговете на Карибите, Азия, Европа, източната част на САЩ, Аляска и Северна Африка успяха да видят частично слънчево затъмнение, когато само част от Слънцето е покрито от Луната.

По време на затъмнението спътникът DSCOVR обикаля Земята с надморска височина от около 1,6 милиона км в точката L1 Лагранж. Видео с изображения на Земята по време на слънчевото затъмнение на 10 юли бе представено в канала на NASA Goddard в YouTube. Вижте го.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини