Отидете към основна версия

18 371 17

Внимавайте: WhatsApp е най-опасен!

  • whatsapp-
  • фишинг-
  • хакери

83% от всички фишинг атаки в съобщения се случват в WhatsApp, докато във Viber, който е на второ място - те са само 10%

WhatsApp, месинджърът, собственост на Facebook, е потенциално опасен поради заплахата от фишинг. Това показва едно проучване, направено от Kaspersky Lab, според което 83% от всички фишинг атаки в съобщения се случват в WhatsApp, докато във Viber, който е на второ място - те са само 10%. Обикновено основните типове фишинг съобщения и връзки към WhatsApp се повтарят. Само мотивациите се различават в зависимост от текущия информационен контекст.

Те ви убеждават да кликнете върху връзката, например, за да разберете най -новата информация за COVID или за нови плащания, - „само за хора като вас“ или да разберете подробностите за печеливша промоция от добре познато търговско дружество. Също така сред хакерите са популярни съобщения, предлагани уж от самия WhatsApp или Facebook за необходимостта от инсталиране на нова версия на програмата, въвеждане на вашите данни или вземане на награда.

И така, една от класическите схеми, които възвърнаха популярността си през юли 2021 г., е конвертирането. В мрежата се появява съобщение за несъществуващо „действие“, подобно на незабавна лотария, в която всеки участник може да спечели голяма сума пари. На жертвата се предлага да последва фишинг връзката към специален сайт, където тя е информирана за печалбата, но просто трябва да плати малка сума (50-100 пъти по-малко от предполагаемата спечелена) за превръщането на наградата в пари. Естествено след като бъде преведена сумата, печалби не следват.

Съветите на Kaspersky Lab са: Никога не инсталирайте приложения, връзката към които е дошла до вас чрез непознат пратеник, не изтегляйте файлове от непознати. Не въвеждайте личните си данни и данните си за фактуриране на страници, към които имате връзка от WhatsApp. Ако съобщение с връзка ви се струва странно и текстът съдържа искане да го препратите на приятелите си, по-добре е да не го правите, тъй като по този начин можете да помогнете на киберпрестъпниците да разпространяват злонамерени материали.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.

Свързани новини