Отидете към основна версия

13 915 60

Защо не трябва да монтирате джанти, по-големи, отколкото препоръчва производителят

  • джанти-
  • размери

Смяната на джантите може да разкраси външния вид на автомобила, но не бива обаче да инсталирате по-големи джанти, отколкото препоръчва автопроизводителят

Снимка: Shutterstock

При проектирането на превозно средство окачването се тества със специфични размери на колелата и гумите, за да се постигне оптимална производителност. Тоест, ако колата е оборудвана с 15-цолови джанти, но като допълнително оборудване се предлагат 16- и 17-цолови, то тогава инсталирането на последните няма да навреди на автомобила. Самият производител посочва и препоръчителните размери на гумите, които също трябва да се спазват.

Иначе, по-големите джанти в много от случаите тежат повече, което води до увеличаване на т.нар. неподресорна маса (тоест онези компоненти, които не са носени от окачването). Това може да повлияе неблагоприятно на работата на самото окачване. Също така, когато инсталирате по-големи джанти, ще трябва да инсталирате по-нископрофилни гуми, което ще намали комфорта и возията като цяло.

Освен, че може да създаде проблеми, такъв тунинг е и доста скъп. Леките сплави или кованите джанти струват няколко пъти повече от стандартните джанти. Гумите с нисък профил също са доста пъ-скъпи от препоръчаните от производителя модели.

Също така големите колела могат да повлияят и на точността на показанията на скоростомера. Факт е, че производителите на автомобили регулират скоростомерите, според предвидените от тях размери на гуми и джанти, така че след увеличаване на размера на колелата показанията ще станат неточни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини