Отидете към основна версия

3 540 6

Руски метод за борба с антибиотичната зависимост

  • антибиотици-
  • русия-
  • лекарство

Техниката, предложена от руските учени, използва антимикробни пептиди, състоящи се от малко количество аминокиселини

Една от най-важните задачи на съвременната медицина в борбата с бактериалните инфекции е създаването на лекарства, които могат да противодействат на растежа на патогени с лекарствена резистентност към антибиотици. Новият метод, разработен от руски учени от Института по теоретична и експериментална биофизика, се основава на използването на антибактериални пептиди, способни да запълнят бактериалната клетка с токсични протеинови отлагания.

Стандартният механизъм на действие на антибиотика се основава на действието на лекарството върху бактериалната мембрана. Ако пропускливостта на мембраната е нарушена, бактериите умират. Въпреки това, в резултат на мутации, бактериите стават резистентни към стари антибиотици и трябва да се разработват нови лекарства.

Техниката, предложена от руските учени, използва антимикробни пептиди, състоящи се от малко количество аминокиселини. Такива лекарства могат да се синтезират в лаборатория или да се намерят в околната среда. Предложените пептиди се състоят от два компонента: първият помага на молекулата да проникне в бактериалната клетка, а вторият създава амилоидни отлагания в бактериите, които всъщност са протеинова утайка от лепкави протеинови молекули и пептиди. В резултат на това токсичните протеинови отлагания причиняват смъртта на бактериите.

Учените са тествали антибактериални пептиди, които са съставени от протеини, които изграждат рибозоми, отговорни за протеиновия синтез. Тестът е проведен върху щам Pseudomonas aeruginosa, устойчив на повечето стандартни антибиотици. Ефективността на новата техника се оказа наравно с ефекта на гентамицин, който е в състояние да устои на бактериите Pseudomonas aeruginosa. Установено е също, че създадените пептиди нямат ефект върху животинските клетки и учените се надяват, че по-нататъшни изпитания, включително клинични, ще докажат високата ефективност и безопасност на техниката в борбата с бактериалните заболявания.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.

Свързани новини