Отидете към основна версия

11 359 17

Казваме сбогом на класическия скоростен лост на BMW-тата

  • скоростен лост-
  • bmw-
  • джойстик

Немската марка разработи нов тип селектор, който съчетава няколко функции

Нов селектор за скорости се очаква съвсем скоро да се появи на автомобилите с марка BMW. Функционалността му ще се разшири, а самият той ще бъде съмсем различен от досега познатият ни. Ще е прибиращ се джойстик.

Иновацията ще отговаря не само за превключването на предавките, но и за ръчната спирачка, стартирането и спирането на двигателя. Текущото състояние на системите, котнтролирани от джойстика ще се показва на малък, интегриран в него LCD дисплей.

Изданието CarBuzz отбелязва, че новата технология може да се приложи както за електрически автомобили и хибриди, така и за автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене.

Досега BMW единствено са патентовали новата технология, така че приложението ѝ върху серийните автомобили все още е под въпрос, а въвеждането на новия джойстик може да отнеме от година до няколко години.

В арсенала на патентованите системи на компанията вече има нестандартен дизайн и на задните врати. Те се повдигат и плъзгат едновременно. Конфигурациите на механизмите предвиждат наличието на хидравлично или електрическо задвижване, както и "люлееща" се версия на вратите, които ще се отварят заедно със задната част на покрива на автомобила.

По-рано тази година BMW също получи патент за проектори, заменящи традиционните огледала за обратно виждане, които ще проектират информация върху страничните прозорци на автомобилите. Например, те могат да предоставят предупреждение за пътни събития.

Немската марка патентова и волан, който променя формата си при преминаване от автономно управление към ръчно управление. Досега нито една от горните системи не е внедрена на производствените модели на марката, но за скоростния лост слуховете изглеждат най-основателни.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.

Свързани новини