Отидете към основна версия

3 323 3

Контрол на достъп за асансьори - най-важното, което трябва да знаем

  • асансьор-
  • контрол на достъп-
  • система

Използването на контрол на достъп за асансьори значително подобри интелектуалното строителство и управление на сградите

Снимкa: Shutterstock

Системата за контролирано ползване на асансьорите е най-доброто технологично решение за тяхното управление. Прогресът и развитието на обществото предизвикаха дълбоки промени в живота на хората. С изграждането на високи жилищни сгради се създадоха условия за простор на живеещите в тях. Използването на контрол на достъп за асансьори значително подобри интелектуалното строителство и управление на сградите, увеличи спокойствието на собствениците на жилища в тях. Тази система лесно се интегрира с други интелектуални системи, което позволява разширеното им управление.

Интелектуалната система за контролирано ползване на асансьорите е високотехнологичен продукт, отговарящ на съвременните изисквания. Тя използва безконтактни карти за отчетни данни за вход и изход от сградата. При управление работата на асансьора с карта се защитава околната среда на асансьора, постига се икономия на електроенергия, намалява се вероятността от повреди в асансьора, а това удължава неговия срок на ползване.

Контролът на достъп до асансьорите се осъществява с безконтактна карта /чип/, която съхранява идентификационен номер на ползвателя, който не трябва да се разшифрова или копира. Контролираният достъп съхранява разрешенията от датчика на картата и нейните записи, а така също централизирано се обработват всички сигнали за зареждане четеца на картата, отговарящи за координацията с компютърната връзка и други съхранени данни.

Функциите на управление са различни. Записва се всяка операция – номер на карта, регистриран етаж, време на ползване на картата и други показатели. Записът може да бъде разчетен в компютърната централа за управление чрез колектор и да бъде открито времето, номера на асансьора, конкретния собственик на картата и други данни, които са необходими за конкретния случай. Автоматично се запазват различни управленчески отчети.

За временните посетители в сградата могат да бъдат издавани временни карти. В тях се записва номер на асансьора, номер на етажа, период за ползване и номер на използваните карти в съответствие с конкретните условия на посетителя. Временният посетител снабден с контрол на достъп за асансьор, използва асансьора в пределите на разрешения диапазон в съответствие с информацията в картата. Посетителите не могат да ползват асансьора, ако ситуацията не отговаря на нито едно от разрешените условия. Когато той си замине, картата се връща и може да продължи да се актуализира за ползване от други временни посетители.

В сградите, където е установена система за вътрешна връзка, системата за контрол на достъп за асансьор може да бъде свързана със системата за вътрешни връзки. Посетителят звъни на домофона и след разрешение от жителя на сградата, вътрешната връзка се отваря за помещението. В същото време чрез системата за контролиране асансьорът се включва и той се озовава на първия етаж с включен бутон за съответния етаж.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини