10 Август, 2024 11:30 3 530 7

Ford патентова система, която може да бъде полезна и у нас

  • система-
  • знаци-
  • пътни знаци-
  • ford

Благодарение на изкуствен интелект, колите може да разчитат и знаци покрити с графити

Ford патентова система, която може да бъде полезна и у нас - 1

Ford направи пробив в технологията за подпомагане на водача, като разработи система, която може точно да разчита повредени или затъмнени пътни знаци. Това нововъведение е насочено към често срещано предизвикателство, с което се сблъскват шофьорите: трудностите при тълкуването на знаци, засегнати от атмосферни влияния, вандализъм или лоша видимост.

Използвайки усъвършенствано машинно обучение, системата на Ford улавя изображения на пътни знаци и ги обработва, за да генерира ясни и четливи изображения. Като симулира различни условия на околната среда, технологията може точно да разчете информацията дори когато знаците са частично затъмнени или повредени.

Очаква се тази нова технология да повиши безопасността на водачите, като предоставя точна и навременна информация за ограниченията на скоростта, пътната обстановка и други важни правила за движение. Въпреки че системата все още е в процес на разработване, тя представлява значителна стъпка напред в автомобилната технология и потенциално може да се превърне в стандартна функция в бъдещите автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    12 0 Отговор
    В България има само един задължителен знак, който се спазва, нарича се бетонен блок.
  • 2 Шофер

    5 1 Отговор
    Урсула ще ни качи на електро - каляски, които ако не са вързани за зарядната станция, ще ни возят, както ЕК намира за добре.

    Коментиран от #3

  • 3 да де

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шофер":

    още няколко ваксини на пфайзер и ще имаме ренгеново зрение както и чип указващ желанията на автомобила
  • 4 Това е

    3 0 Отговор
    Добро !
  • 5 Ония с Фордо

    7 2 Отговор
    Колкото повече един шофьор се осланя на такива "екстри" и технологии толкова по- неспособен и затъпяващ става водача но за сметка на това му раздува самонадееноста .
  • 6 Ти си

    0 0 Отговор
    .. потенциално може да се превърне в стандартна функция в бъдещите автомобили. И ако я няма застрахователя казва НЕ ....
  • 7 Естествен интелект

    3 3 Отговор
    Автопилотът на Тесла работи по съвсем различен начин. Когато техен автомобил за първи път мине по непознат маршрут, картографира чрез маркери всяка подробност - пътни знаци, маркировка, че дори и дупки и легнали полицаи, за да знае следващия път Как да настрои окачването при преминаване по този маршрут. Това се запомня в общата база данни, която се ползва и от други автомобили които ще минат по същия маршрут, които проверяват дали всички маркери съответстват и нанасят промени, ако е сменен някой знак или е за кърпена някоя дупка.