Отидете към основна версия

7 646 6

На вашето внимание: "Седморката" от най-скъпите яхти, собственост на най-богатите хора в Русия

  • руски олигарси-
  • яхта

Почти всички руски олигарси имат такива луксозни яхти, но сега ви разказваме за седемте "най"

Миналата седмица, като част от прилагането на санкциите, бяха арестувани яхтите на двама руски олигарси: в Германия - на Алишер Усманов, а във Франция - на Игор Сечин. Всъщност това не е изненадващо, защото яхтите са един от най-популярните видове транспорт сред свръхбогатите хора, което е един вид индикатор за статуса им. Почти всички руски олигарси имат такива луксозни яхти, но сега ви разказваме за седемте "най". Те впечатляват с луксозния си външен вид, както и с техническите си характеристики.

1. Игор Сечин: Amore Vero


Съвсем наскоро, на 3 март, позовавайки се на министъра на икономиката и финансите на Франция, се появи информация за конфискацията на яхтата Amore Vero, която принадлежи на ръководителя на Роснефт Игор Сечин. Корабът, който първоначално се е казвал St.Princess Olga, е пуснат на вода в корабостроителницата Oceanco през 2013 г. и е преименуван на Amore Vero, което се превежда като "Истинска любов", едва през 2017 г. Дължината на яхтата е 86.5 метра, а силовият тракт е представен от два двигателя 2 x MTU 20V 4000 M73L с мощност 2 x 4828 к.с. Броят на членовете на екипажа е 23 души.

Собственикът на яхтата разполага с две палуби, на горната палуба има две VIP каюти с балкони. Освен това там има салон, джакузи и кино. На кърмата на яхтата има плувен басейн, който при необходимост може да се трансформира в хеликоптерна площадка. Във вътрешността на плавателния съд има СПА център и асансьор. Общо Amore Vero разполага със седем каюти за собствениците на плавателния съд и техните гости. Приблизителната цена на яхтата е 150 милиона щатски долара.

2. Алишер Усманов: Dilbar


На същия ден, 3 март 2022 г., яхтата Dilbar, собственост на руския олигарх Алишер Усманов, беше арестувана от германските власти. Цената на кораба се оценява на приблизително 800 милиона до 1 милиард долара. Dilbar е позициониран като суперяхта и е пуснат на вода през 2016 г. като авторски проект, а строителството отнема цели пет години. По време на ареста си тя е била на територията на ремонтната корабостроителница в Хамбург Blohm + Voss.

Според Novate.ru Dilbar е най-голямата яхта на планетата по водоизместимост - почти 16 000 тона. Екипажът е 96 души, а корабът може да побере 24 гости (по други данни - 36), настанени в 12 каюти. Освен това яхтата има сауна, две хеликоптерни площадки, както и най-големия закрит плувен басейн в историята на яхтите. Интересното е, че преди това Алишер Усманов имаше друга яхта, която също се казваше Dilbar, но беше продадена през 2016 г. на кралското семейство на Бахрейн и сега се казва Al-Raya.

3. Роман Абрамович: Eclipse


Яхтата Eclipse, което се превежда като затъмнение, е собственост на Роман Абрамович повече от десет години. Корабът е проектиран от Atabeyki Design Development (ADD), с интериорен дизайн от Terence Disdale Design Ltd, базирана в Лондон. Строителството е извършено в корабостроителницата Blohm + Voss, намираща се в Хамбург, под обозначението "Проект № 978". Яхтата е пусната на вода в Хамбург на 12 юни 2009 г., но година и половина по-късно, когато подобренията и ходовите изпитания са окончателно завършени, на 9 декември 2010 г., тя е предадена на собственика си.

Eclipse може да побере до 36 гости в 18 каюти, а нуждите на кораба се обслужват от около 70 членен екипаж. На борда на яхтата има място за три хеликоптера, два басейна с функция за регулиране на нивото на водата, единият от които е с дължина 16 метра и може да се трансформира в дансинг. Eclipse дори има собствена подводница, която е с капацитет от трима души. Със своите размери и дължина от 164 метра тя е една от най-големите суперяхти на планетата.

4. Олег Тинков: La Datcha


Яхтата на руския предприемач Олег Тинков е позиционирана като експедиционен кораб. С цели шест палуби и дължина от 77 метра, тя може да побере до 12 гости в шест каюти, включително -две главни каюти и две VIP каюти. Всяка от тях разполага със собствен санитарен възел. Индивидуалният интериорен дизайн е разработен от Amels и Damen, една от забележителните черти на който е отличната видимост - освен наблюдателната площадка и терасата, в кабините и основния салон са монтирани огромни "френски"прозорци".

Освен това на яхтата има две джакузита с топла вода – вътрешно и външно, сауна и дори парна баня. За спорт има и всичко необходимо: на борда са оборудвани фитнес зала и стая за масаж. Осигурено е и място за активен отдих - има център за гмуркане, декомпресионна камера, два джета и дори подводница. Основното предимство на яхтата е и нейната способност да пътува свободно през арктическите и антарктическите морета. Автономният курс на плавателния съд е 40 дни.

5. Сюлейман Керимов: ICE


Моторна яхта ICE е построена от известната корабостроителница Lurssen през 2005 г. Първоначалното име на плавателния съд е Air, а клиент за построяването му е италианският производител на бонбони Augusto Perfetti. Малко след това обаче яхтата се озовава във владение на руския бизнесмен Сюлейман Керимов. ICE е оборудвана с дизел-електрическа задвижваща система Azipod, която се характеризира със способността да пести гориво с до 10% повече от други системи от подобен тип. Максималната скорост на кораба е 19 възела, крайцерската скорост е 16 възела, обхватът на плаване е повече от 6000 мили.

Корабът е позициониран като експедиционна или круизна суперяхта. Дължината му е 90 метра, ширината -15 метра, водоизместимостта - 2 870 тона. ICE е проектирана от Терънс Дисдейл, а външната страна е дело на известния дизайнер Тим Хейууд. Тя е с капацитет 14 пътници, които могат да бъдат настанени в 7 каюти. Освен това на борда на яхтата има голям плувен басейн, кино и сауна. Броят на членовете на екипажа е 27 души. Приблизителната цена на кораба се оценява на 150 - 170 милиона долара.

6. Владимир Стржалковски: Ragnar


Тази яхта има доста интересна история. И всичко това, защото първоначално корабът е бил построен като ледоразбивач, за да работи в Северния ледовит океан. Построен е през 2012 г. в корабостроителница в Холандия и тогава се нарича Sanaborg. Пет години по-късно собственикът на кораба възлага на Icon Yachts да я превърне в луксозен изследовател. Така се ражда Ragnar: единствената суперяхта на планетата, която отговаря на изискванията на LY3 и притежава сертификат Ice Class 1A Super. Сега тя е , собственост на руския предприемач Владимир Стржалковски.

Така яхтата е в състояние да издържа на температури на въздуха до минус 35 градуса по Целзий и да поддържа скорост от четири възела в лед с дебелина до половин метър. Ragnar се отличава и с факта, че разполага с огромен арсенал от допълнително оборудване, включително собствена подводница, два джета, хеликоптер Eurocopter EC145, два тендера с дължина 8 метра , две ветроходни яхти и отделна платформа за плуване "плаващ плаж".

7. Михаил Прохоров: Palladium


Palladium е построена от Blohm and Voss и проектирана от британската компания Michael Leach Design. Корабът, собственост на руския милиардер Михаил Прохоров, е дълъг 95 метра и има максимална скорост от 19 възела, крайцерска скорост от 16 възела и обхват на плаване от най-малко 4 500 морски мили. Силовата централа на яхтата е представена от два дизелови двигателя MTU.

Интериорът на Palladium е проектиран от Мишел Лийч. Яхтата е с капацитет 24 пътници, които могат да бъдат настанени в 12 каюти. Екипажът на кораба се състои от 33 души. Сред оборудването на яхтата можете да намерите голям плувен басейн, който се намира на задната палуба, джакузи, както и частно кино.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини