Отидете към основна версия

1 241 5

Ford тества "умни" светофари свързани с превозните средства

  • ford-
  • европа-
  • светофари-
  • превозни средства-
  • умни светофари

Технологията има за цел да помогне на автомобилите със специален режим на движение

През изминалите месеци европейското подразделение на Ford е провело тестове с „умни“ светофари, които активно комуникират с автомобилите и имат за цел да подобрят трафика и по-специално да помогнат на автомобилите със специален режим на движение да преминават по-бързо и безопасно през натоварени кръстовища. Тестовете са осъществени на различни участъци в град Аахен, Германия, както на възлови кръстовища в града, така и извън него.

По време на тестовете са преработени общо 11 светофара, а за тестов автомобил е използван хибриден вариант на Kuga, оборудван със специална техника, която да си комуникира с тази в светофарите. За целта на изпитанията, автомобилът е поемал ролята и на линейка, която също е преминала през участъците.

Освен да осигурява зелен коридор за линейки, пожарни и полицейски автомобили, технологията ще помага и за автономното шофиране като отново разчита на тази технология. С помощта на адаптивния круиз контрол, колата може автоматично да намалява или увеличава скоростта си преди кръстовище, за да намали чакането на светофар. Освен с построената инфраструктура, автомобилите комуникират и един с друг благодарение на технологията C-V2X.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Новият Ford Taurus всъщност е... Mondeo

    Ford Taurus отдавна престана да бъде "американски". В САЩ последният автомобил с това име беше пуснат през пролетта на 2019 година. Но още п ...
    29.04.2022
    5 553
    4