Отидете към основна версия

2 594 7

НАСА ще вози астронавти в странни миниванове

  • микробуси-
  • миниван-
  • наса-
  • nasa

Новите електрически микробуси ще могат да настанят астронавти в пълна екипировка

Националната космическа агенция по аеронавтика ( НАСА ) избра нови превозни средства, които ще доставят астронавтите до стартовата площадка. Това са три минивана, чиито интериори са подходящи за превоз на космонавти в пълна екипировка.

Според техническото задание интериорът трябва да бъде осемместен, с четири места за астронавти в скафандри. Такъв транспорт се разработва от компанията Canoo. Интересното е, че подобни миниванове, но с по-традиционен интериор ще бъдат пуснати в свободна продажба.

Тези футуристични електрически автомобили ще трябва да доставят на стартовата площадка астронавтите от мисията Артемида-2, които ще отидат до Луната. Полетът е насрочен за май 2024 г. (според някои съобщения може да бъде отложен до 2025 г.).

Минивановете Canoo все още са в процес на разработка, но през юни 2023 г. те трябва да се появят във флота на НАСА. Машините ще бъдат използвани не само в тържествената церемония по изстрелване, но и в много подготвителни процедури, тренировки и репетиции по изстрелването в космоса.

По предварителни данни характеристиките на електрическите микробуси ще бъдат следните: мощност на двигателя - 355 к.с., задно предаване, ускорение до 100 км/ч - около 6.3 секунди.

Капацитетът на батерията ще е 80 kWh, като с едно зареждане тези микробуси ще могат да изминават 400 км. Новите превозни средства ще заменят морално остарелите, но използвани и в момента Airsteam Astrovan, които са разработени преди 40 години.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини