Отидете към основна версия

29 674 27

НАСА показа снимки на катастрофиралия кораб на Марс

  • марс-
  • наса-
  • nasa-
  • perseverance

Наскоро камерите на Perseverance забелязаха парашута и аероплана

На 19 април 2022 г., годишнината от първия си полет, хеликоптерът Ingenuity Mars на НАСА посети и направи снимки на мястото за задържане и удар с парашут, които помогнаха за пренасянето му и марсохода Perseverance на Червената планета.

Когато космическият кораб навлиза в атмосферата на Марс с хиперзвукова скорост на 18 февруари 2021 г., той е защитен от полимерен топлинен щит и специална аерокосмическа обвивка.

Атмосферата забавя скоростта му до свръхзвукова, а най-големият парашут, изпращан някога на Марс, се разгръща , за да го забави още повече. "Люлката" с ракетно задвижване надвисва над марсианската повърхност и спуска марсохода към повърхността, след което отлита на безопасно разстояние и се разбива.

Наскоро камерите на Perseverance забелязаха парашута и аероплана, лежащи върху марсианския пясък. Мисията по заснемането на отломките е подпомогната от първия хеликоптер, изпращан някога на друга планета - Ingenuity.

На 19 април в 11:37 ч. марсианско време на Ingenuity е наредено да лети до парашута и аероплана. За 159 секунди полет той се издига на височина от 8 м и преодолява 192 м до мястото, на което се намират останките от космическия кораб.

Движейки се по предварително планиран маршрут, Ingenuity обикаля останките, прави 10 снимки и след това се връща към определеното място за кацане. Така общото време на полет на Ingenuity е 49 минути.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 69 гласа.

Свързани новини