Отидете към основна версия

12 363 32

Защо подводниците Astute се считат за едни от най-страшните в света

  • подводница-
  • ядрено оръжие-
  • astute-
  • великобритания

Според британската класификация принадлежи към категорията SSN - подводници за ядрено нападение с общо предназначение

Когато става дума за най-силните армии на нашето време, повечето граждани по някаква причина забравят за страна като Великобритания. Въпреки че тази държава не е толкова мощна след Втората световна война, Обединеното кралство все още има напреднала армия и много съюзници, включително страните от така наречената „Британска общност“. Островната държава има и собствен ядрен щит, а с него и подводници.

Както може би се досещате, Astute (проницателен, хитър) не е само една подводница, а цял клас от най-новите британски подводници. Според британската класификация принадлежи към категорията SSN - подводници за ядрено нападение с общо предназначение. Това означава, че подводницата е оборудвана както с торпедна тръба, така и с ракетна пускова установка. В допълнение към най-традиционната роля на "ловна" подводница, Astute може да участва в обстрела на наземни и надводни цели, както и да се използва като превозно средство за тайно доставяне на групи от специални части на територията на противника.

Любопитно е, че историята на Astute датира от годините на Студената война и Съветския съюз. Проектът е стартиран от Кралския флот на Великобритания като отговор на появата на най-новите съветски подводници в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Британското военноморско командване вярва, че остаряващите Swiftsure и Trafalgar вече няма да могат да се конкурират наравно със съветските подводници в случай на нова война. Последващият разпад на СССР обаче принуди британците да откажат да финансират скъпия проект.

„Радостта” на пацифистите обаче беше краткотрайна. Още през 1994 г. Кралският флот отново започва да говори за необходимостта от създаване на нов клас подводници. Освен това на хартия Astute са почти готови. В търга за разработка на подводницата участват компании като GEC-Marconi, BMT, VSEL и Rolls-Royce, които нямат нужда от представяне. В резултат на това работата е възобновена още през 1995 г., а през 2001 г. Великобритания пуска на вода първата готова подводница. През последните години винаги има две подводници, които са на вода и са в пълна бойна готовност. Флотът разчита на още седем подводници в обозримо бъдеще. В същото време британците вече започнаха работа по наследника на Astute, който трябва да се роди през 2040 година.

Подводниците Astute могат да бъдат в автономна навигация до 90 дни. Екипажът на подводницата сес състои от 98 до 109 души. Подводницата е въоръжена с шест 533 мм торпедни апарата и пускова установка за крилати ракети Tomahawk. За навигация се използват сонарът Thales 2076 и ехолота Atlas DESO 25, както и двойка оптоелектронни мачти Thales CM010. Основният проблем на Astute е неговата скорост. По-точно отсъствието на такава.

Въпреки че декларираната максимална скорост е 29-30 възела, на практика се оказа, че е почти невъзможно да се ускори до такава скорост, за разлика от руската Ясеня-М - 31 възела и американската Virginia - 34 възела. В същото време обаче британската подводница превъзхожда по въоръжение, както американската, така и руската. В крайна сметка това все още е най-страховития подводен хищник.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.

Свързани новини