Отидете към основна версия

9 611 35

Пускането на термоядрения реактор беше отложено

  • термоядрен реактор-
  • енергия

Заради внезапно възникнали проблеми, стартът е отложен с 8 години

Един от най-амбициозните проекти на нашето време - пускането на Международния експериментален термоядрен реактор (ITER), бе спрян. Поради внезапно възникнали проблеми пускането на реактора беше отложено за 2030 година.

Какви точно са причинте, не е известно. Отбелязва се, че в проекта участва и Русия, а инсталацията за стартиране на реактора, се изгражда във Франция. Работата на този реактор трябваше да демонстрира на обществеността възможността за използване на термоядрения синтез като безопасен, чист и безкраен източник на енергия.

Принципът на работа на ITER е следният: нагрята до стотици милиони градуси плазма се движи в специална вакуумна камера. Магнитно поле предпазва плазмата от докосване на стените на камерата. Предвиждаше се горивото за такъв реактор да бъде смес от водородни изотопи, но първо трябваше да се тества първатаводородна плазма.

В крайна сметка обаче нещата не се развиха по план. По време на един от етапите на изпълнение на проекта са разкрити сериозни грешки в изчисленията. Оказва се, че действителните размери на секторите на вакуумната камера не съответстват на зададените параметри. ЕС изгражда 5 от тези сектори, а още 4 се правят от Южна Корея. В секторите на чие производство са открити грешки, не се уточнява.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.

Свързани новини