Отидете към основна версия

1 206 1

Учени разработиха джаджа за облекчаване на стреса

  • джаджа-
  • стрес

Галенето активира вид механорецептор, С-тактилен, който е отговорен за социалното възприятие и за да предаваме емоции един на друг

Инженери от университета Корнел са разработили устройство за пасивно намаляване на човешкия стрес чрез т.нар. афективно докосване. Устройството е прикрепено към ръката и я гали, като по този начин намалява стреса и безпокойството на този, който го носи.

Приспособлението се носи на предмишницата и използва пружини и електрическо задвижване, за да движи бавно парче синтетична козина напред-назад по кожата. В проучването 24 доброволци носят такова устройство, докато изпълняват адаптирана версия на Trier Social Stress Test, която се състои от поредица от когнитивни задачи. Устройството е активирано по време на теста на 12 участника и е изключено при останалите 12 субекта.

Резултатите показват, че при експерименталната група с включено устройство, нивото на възприемане на стрес и тревожност е с около 50% по-ниско. Сърдечната честота и в двете групи обаче е еднаква. Засега устройството изглежда неудобно, но разработчиците вече мислят за по-подходящ дизайн за ежедневно носене.

Галенето активира вид механорецептор, С-тактилен, който е отговорен за социалното възприятие и за да предаваме емоции един на друг. Той също така активира веригата за възнаграждение в мозъка и стимулира приятността. Заедно те помагат на човек да регулира емоциите и да се успокои.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини