Отидете към основна версия

2 663 15

Nokia монтира 4G мрежа на Луната

  • наса-
  • 4g-
  • луна-
  • космос

Астронавтите ще могат да се свържат със Земята чрез своите смартфони през 2025 година

През 2025 г. астронавтите на НАСА трябва да отидат на Луната, а преди пристигането им агенцията планира да разположи мобилни комуникации на спътника на Земята. Изпълнението на проекта беше поверено на Nokia - представители на марката вече разказаха защо астронавтите се нуждаят от 4G и с коя ракета мрежовото оборудване ще отиде в космоса.

Според плана, астронавтите на Луната ще използват 4G интернет за гласова и видео комуникация, обмен на телеметрия и управление на роботи. За да се направи това, е необходимо наличието на мрежово оборудване там. Според Nokia, в сътрудничество с аерокосмическите изпълнители Lunar Outpost и Intuitive Machines, вече е подготвено всичко необходимо за комуникация в космоса.

Разгръщането на "лунната клетъчна мрежа" е планирано за ноември тази година. Ракетата Falcon 9 на SpaceX трябва да достави модула Nova-C на Intuitive Machines с оборудване до кратера Шакълтън, разположен в южната част на Луната. След това специалистите на НАСА ще извършат другите необходими операции по настройка и ако всичко върви по план, астронавтите ще могат да се свържат със Земята чрез своите смартфони през 2025 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини