Отидете към основна версия

3 235 15

Военна безпилотна машина за разминиране (ВИДЕО)

  • мини-
  • минно поле-
  • разминиране-
  • машина-
  • военна техника

В оперативен режим машината може да се движи с 9 километра в час

Произведената в Словакия машина за разминиране работи в тези райони, където е необходимо възможно най-бързо да се почисти теренът от взривоопасни предмети, за да се възстанови работата на критичната инфраструктура. Инженерният отдел на въоръжените сили на Украйна сподели опита от използването на машината за разминиране Bozena-5 и разказа за основните ѝ характеристики.

„Тази машина спасява живота на сапьорите, те не тръгват първи, а всъщност прибират останките. Тя е ефективна и бърза, и ако говорим в контекста на разминирането, то напълно се оправдава“ , – коментира предназначението и важността на тази машина представителят на командването на Силите за поддръжка.

В оперативен режим машината може да се движи с 9 километра в час. Най-доброто управление чрез джойстици за управление се извършва на разстояние 300-350 метра. Комплексът за разминиране улавя с едно преминаване ивица от 2.6 метра.

В двигателния отсек на 7-метровата машина с тегло 12.3 тона е поставен дизелов турбодвигател Tatra T3C-928-81 с мощност 363 к.с. с 1 850 Нм въртящ момент. Това е мощен и надежден агрегат, но много ненаситен по отношение на разхода на гориво.

В експлоатационен режим средното потребление на това бавно движещо се превозно средство достига 43 литра на час, въпреки че тези разходи са нищо в сравнение със спасения живот на сапьорите.

Тази машина стана особено важна по време на възстановяването на енергоснабдяването в Слобожанщина, благодарение на което харковските енергетици получиха достъп до повредените електропроводи и осветиха домовете на жителите на региона.

Бойният разчет на една такава машина се състои от петима сапьори (двама вървят зад машината на безопасно разстояние с металотърсачи за окончателно почистване на района, двама прибират останките и командирът, който управлява машината).

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини