Отидете към основна версия

4 461 25

Какво трябва да знаете, ако искате да си купите грамофон?

  • грамофон-
  • усилвател-
  • тонколони

Грамофонът навлиза масово на пазара през 70-те години на миналия век

Снимкa: Shutterstock

Въпреки изобилието от модерни музикални устройства, грамофонът не губи своя чар. Звукът му е непреходен, а ценителите все още добавят плочи към своите колекции.

Модата по грамофонните плочи е от около 10 години. Те завзеха голям пазарен дял, за какъвто не можем да говорим при други стари неща. Донякъде това се обяснява и с високото им качество на звука. Още повече, че може да издържат десетки и дори стотици години, ако се съхраняват както трябва.

Ако сте решили да се снабдите с грамофон, ето кое е най-важното, което трябва да знаете:

Как работи

Грамофонът навлиза масово на пазара през 70-те години на миналия век. Възпроизвежда звук, записан на винилова кръгла набраздена плоча. Тънка игла (резец) се върти по повърхността на браздите и трептейки с тяхната честота, предава звукови вълни на мембрана.

Какви видове има

ретро - някои фенове на инструмента твърдят, че звукът на едновремешните устройства не може да бъде заменен с нищо именно заради своите чаровни малки недостатъци: леко попукване и тихо посъскване; с фуния - от най-старите варианти. Особено очарователен. Звукът се усилва от разширяваща се фуния. Днес често се купува за декорация, вместо за свирене; комбинирани с радио - масивен модел от 70-те години; съвременни - макар индустрията да не е така масова както през миналия век, в наши дни все още се произвеждат грамофони, но доста по-компактни и модерни. Имат нововъведения като USB входове, опции за свързване с други устройства и т.н. Някои са подходящи за диджейски сетове; с мотор или ремък - става дума за придвижването на резеца. Първият вариант е по-сигурен и устойчив. Вторият е по-евтин, а и създава лекия шум, който асоциираме с това музикално устройство.

Как да свържете грамофона към вашата аудио система? Какви компоненти и технологии са ви необходими, за да вкарате музиката от винилов запис във вашите високоговорители (тонколони или слушалки)?

За разлика от аудио сигнала, който излиза от вашия телефон, компютър или CD плейър, аудио сигналът, идващ от дозата на вашия грамофон (частта, която държи стилуса или иглата), първо трябва да премине през специализирано устройство за обработка, наречено фоно предусилвател. А фоно предусилвателят може да бъде самостоятелен компонент или може да бъде вграден в грамофон, ресийвър или чифт високоговорители (проверете спецификациите или потърсете порт с етикет „фоно“).

Някои компании яхнаха вълната от търсене на грамофони, но много от тях предлагат въртележка, не истински апарат за извличане на звук, казва Станислав Грозев (известен и като Щъркела) пред БНР. Той е създател на най-голямата ФБ общност "Винил мания".

Hа старо също могат да се намерят и много качествени грамофони. Тези, които са наистина добри, са произведени в Италия, Япония, САЩ и Франция. Това е един от най-търсените продукти в BAZAR.BG през последната седмица.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Грамофон, какъвто не сте виждали

    Компанията Aromal TR представи една много интересна вариация на грамофона. Разбира се, Crescent, както е името на иновацията, няма да се конкурира със ...
    05.07.2022
    2 921
    9
  • Ferrari V12 срещу тонколони за €70 хиляди

    За разлика от качеството на звука, което е субективно усещане, силата му може да се измери съвсем точно. Могат ли едни от най-скъпите тонколони на паз ...
    25.03.2019
    4 550
    7
  • Джобен грамофон с Bluetooth и Wi-Fi

    Винилът никога не е излизал от мода, но напоследък все повече любители на музиката откриват неповторимия му звук. Love изобщо не прилича на грамофон и ...
    03.02.2017
    3 309
    0
  • Усилвател за светкавица на смартфон

    Flens е специална приставка, която се монтира на светкавицата на смартфон и се явява нещо като усилвател за нея. Благодарение на допълнителна фокусира ...
    13.05.2016
    2 366
    0
  • Тонколонки вместо слушалки

    Music Wrap има амбицията да замени традиционните слушалки сред хора, които предпочитат велосипедите, скейтбордовете и ролерите пред градския транспорт ...
    10.02.2016
    2 388
    2