Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 13:38 4 263 25

Какво трябва да знаете, ако искате да си купите грамофон?

  • грамофон-
  • усилвател-
  • тонколони

Грамофонът навлиза масово на пазара през 70-те години на миналия век

Какво трябва да знаете, ако искате да си купите грамофон? - 1
Снимкa: Shutterstock

Въпреки изобилието от модерни музикални устройства, грамофонът не губи своя чар. Звукът му е непреходен, а ценителите все още добавят плочи към своите колекции.

Модата по грамофонните плочи е от около 10 години. Те завзеха голям пазарен дял, за какъвто не можем да говорим при други стари неща. Донякъде това се обяснява и с високото им качество на звука. Още повече, че може да издържат десетки и дори стотици години, ако се съхраняват както трябва.

Ако сте решили да се снабдите с грамофон, ето кое е най-важното, което трябва да знаете:

Как работи

Грамофонът навлиза масово на пазара през 70-те години на миналия век. Възпроизвежда звук, записан на винилова кръгла набраздена плоча. Тънка игла (резец) се върти по повърхността на браздите и трептейки с тяхната честота, предава звукови вълни на мембрана.

Какви видове има

  • ретро - някои фенове на инструмента твърдят, че звукът на едновремешните устройства не може да бъде заменен с нищо именно заради своите чаровни малки недостатъци: леко попукване и тихо посъскване;
  • с фуния - от най-старите варианти. Особено очарователен. Звукът се усилва от разширяваща се фуния. Днес често се купува за декорация, вместо за свирене;
  • комбинирани с радио - масивен модел от 70-те години;
  • съвременни - макар индустрията да не е така масова както през миналия век, в наши дни все още се произвеждат грамофони, но доста по-компактни и модерни. Имат нововъведения като USB входове, опции за свързване с други устройства и т.н. Някои са подходящи за диджейски сетове;
  • с мотор или ремък - става дума за придвижването на резеца. Първият вариант е по-сигурен и устойчив. Вторият е по-евтин, а и създава лекия шум, който асоциираме с това музикално устройство.

Как да свържете грамофона към вашата аудио система? Какви компоненти и технологии са ви необходими, за да вкарате музиката от винилов запис във вашите високоговорители (тонколони или слушалки)?

За разлика от аудио сигнала, който излиза от вашия телефон, компютър или CD плейър, аудио сигналът, идващ от дозата на вашия грамофон (частта, която държи стилуса или иглата), първо трябва да премине през специализирано устройство за обработка, наречено фоно предусилвател. А фоно предусилвателят може да бъде самостоятелен компонент или може да бъде вграден в грамофон, ресийвър или чифт високоговорители (проверете спецификациите или потърсете порт с етикет „фоно“).

Някои компании яхнаха вълната от търсене на грамофони, но много от тях предлагат въртележка, не истински апарат за извличане на звук, казва Станислав Грозев (известен и като Щъркела) пред БНР. Той е създател на най-голямата ФБ общност "Винил мания".

Hа старо също могат да се намерят и много качествени грамофони. Тези, които са наистина добри, са произведени в Италия, Япония, САЩ и Франция. Това е един от най-търсените продукти в BAZAR.BG през последната седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    7 2 Отговор
    Какво трябва да знаете, ако искате да си купите грамофон?

    Пропуснато е едно нещо...

    Къде да си съхранявате грамофонните плочи,ако имате много

    Коментиран от #16

  • 2 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    8 6 Отговор
    ГРАМОФОН Е ХУБАВ ИНСТРУМЕНТ...
    АМА НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ПАРКИНСОН
  • 3 дедо Стефчо

    10 23 Отговор
    Цифровия звук е много по добър. Имал съм грамофон едно време,съскане и пукане игличките се скапват и започват да детарт плочата. След няколко десетки пускания плочите се амотризират и надраскват. Това е от ерата на парния локомотив отживелица и мода за днешните брадати келешши. Да се снимат за инстаграма че имат грамофон!

    Коментиран от #6, #8, #21

  • 4 Злати Минкова

    5 7 Отговор
    Всичко изхвърлихме в коша преди 20-25 години.
  • 5 Ламбо

    9 3 Отговор
    Явно автора е голям лаик .
  • 6 Ламбо

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Стефчо":

    Дедо явно тази лъжица не е за твоята уста .
  • 7 Зевс

    15 1 Отговор
    Статията можеше да е интересна ако имахте кадърен автор да я напише.
  • 8 Риболовеца

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Стефчо":

    Грамофонната плоча е един от най-добрите носители.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Стефчо

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Риболовеца":

    Ако вложиш 20 бона в аудиотехника да,иначе е компромис и занимавка просто!
  • 10 АматьорЛаик

    9 1 Отговор
    и двата вида имат Мотор, първите са с директно задвижване, вторите с ремък, има различни теории кое задв. е по тихо и с по малко вибрации, Но при всички варианти, Основното е да сте готови да похарчите доста пари за качествен звук, който иска евтинко, да си слуша радио или лаптопа !!!
  • 11 АматьорЛаик

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Риболовеца":

    в момента винила е най продавания носител на звук/музика/, а цените растът !!!

    Коментиран от #22

  • 12 Фройд

    10 0 Отговор
    Леле !!!!
    Начи хора , ако искате да си купите грамофон , забравете тази статия!
    Влезте в някой магазин за техника от 80" , има такива и поискайте съвет от човека насреща.

    "с мотор или ремък - става дума за придвижването на резеца" ?!?!

    Не , не става дума за "резеца" а за платера .

    аФторе,аФторе......
  • 13 Аудиофил

    15 3 Отговор
    Какво трябва да знаете, ако искате да си купите грамофон ? Най-важното, което трябва да знаете, е да се обърнете към аудиофил, а не да четете подобен мишмаш. Грамофонът ще ви предложи прекрасно музикално изживяване, но това няма да ви струва никак евтино. За шумове, пукане и прочие, говорят само ония, които не са слушали нищо повече от надрана плоча на Лили Иванова, на стария радиошкаф на баба си. Грамофонът заема второто място по качество на звученето, измежду всички аудио източници. Номер 1 по качество са студийните магнетофони и записи на мастър лента. Цифровият звук е едва на четвърто място след аудиокасетата и висококачествените касетни декове. Няма цифрова аудиотехнология, която да бие звученето на аналоговите носители. Дори DSD не може, макар да се опитва да имитира донякъде аналоговият принцип на действие.

    Коментиран от #18

  • 14 Кадир

    4 4 Отговор
    Какъв грамофон ще си купувам? Вие добре ли сте? На тузари ли ще се правим? Пиратски песни и евтини, но качествени тонколони има в изобилие.

    Коментиран от #25

  • 15 мани беги

    1 3 Отговор
    я ги въртя в тубата песньонките
  • 16 ди джей

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    В "кейс"
  • 17 Джон

    0 4 Отговор
    Technics SL-1200MK2 и Айфон и всичко останало
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вис

    1 1 Отговор
    Други страни произвеждащи качествени грамофони...Англия,.. Германия... Особено Швейцария...Напълно подкрепям мнението на Аудиофил...На първо място по качество на звука...Ролковия дек с магнетофонна лента...На второ място Грамофона с грамофонната плоча...На трето ...Касетния дек с аудиокасетата...Истинския звук е Аналоговия....
  • 20 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Каkвото трябва да се знаят за грамофонаджиите е че Металика почнаха да издават отново тавите до дни излиза Killem All след него Ride the Lightning и януари Master, Master ...
  • 21 Дядо Ванко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Стефчо":

    Бай Стефчо, моя грамофон не съска и пука.
    Коментара ти се отнася за некачествен и неправилно или изобщо необслужван грамофон (същото важи и за плочите).
    Казвам го като аудио инженер, който инсталира озвучителни системи с последните думи на технологията. Има си качествени грамофони и качествени плочи, като комбинираш тези две неща високите да кристални, има дълбок плътен бас и няма пукане (личен опит).

    Коментиран от #23

  • 22 Някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "АматьорЛаик":

    Точно така..имам много редки албуми- Пърпъл, Зепелин, Бляк Сабат , Мотли крю...още около триста други, дори на Пинк Флойд Стената, Белия на Битълс..също и Сержанта Пепър..всички, до една в перфектно състояние, с чисто нови обложки и калъфи..продавам на цени от 2000 лева и нагоре..и купуват, купуват бе ,ти казвам...начи има по-големи маниаци на винила и от мен..
  • 23 Някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дядо Ванко":

    ..мАни го тоя, не е в ред с главата човека..кой знае каво руско извращение има , на което си пуска Лилито и Мимито..па може и на Шабан Шаулич да е фен.
  • 24 Хехee

    1 3 Отговор
    Купувайте си и транзистори и руски телевизори от 60 те, уникален звук и картина!
  • 25 Евтино

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кадир":

    Има евтини има и качествени.
    Макар, че евтини е субективно. За един евтини са от 300 лева, за друг от 3000.