Отидете към основна версия

2 209 25

Без повече ключове, новите автомобили ще използват лицево разпознаване

  • continental-
  • отключване-
  • лицево разпознаване

Технологията бе показана от Continental

Технологията за разпознаване на лица се превръща в значим елемент в технологичния пейзаж, широко известен с използването си за отключване на смартфони. Сега Continental се стреми да приложи тази технология за отключване и стартиране на автомобили. Компанията предвижда внедряването на лицевото разпознаване както в автомобила, така и извън него, като предлага функционалности като стартиране на автомобила и опростяване на цифровите плащания при услуги като станции за зареждане на електрически превозни средства.

Технологията за разпознаване на лица на Continental е нещо повече от камера; тя включва иновация, представена на изложението за потребителска електроника (CES) през предходната година - скрити камери. Тези камери, предназначени за инсталиране зад екрана за информация и развлечения и способни да виждат през него, премахват необходимостта от значителни промени в интериора на автомобила. Според д-р Борис Мергел, ръководител на UX в Continental Automotive, фокусът е върху осигуряването на потребителско изживяване, което съчетава функционалност, технически аспекти и естетическа привлекателност.

Камерите на компанията могат да бъдат безпроблемно интегрирани в B-колоната на автомобила с цел отключване. За да повиши сигурността, системата проверява чертите на лицето и гарантира, че открива истинска кожа, като предотвратява неоторизиран достъп с помощта на снимка на собственика.

Въпреки опасенията относно неприкосновеността на личните данни, Continental предполага, че внедряването на тази технология може да даде възможност за иновативни функции, които не са възможни с традиционните ключове. Например, потребителите биха могли да настроят автомобилите си да стартират автоматично при приближаване. Освен това технологията дава възможност за предоставяне на достъп до специфични функции, като например отключване на автомобила без включване на двигателя, чрез използване на данни за разпознаване на лица на други лица, като например деца.

В допълнение към разпознаването на лица Continental разработва екрани, които безпроблемно се интегрират в колоната B на автомобила. Тези екрани, които са почти невидими, когато не се използват, светват, когато собственикът е наблизо, за да предадат информация, като например състоянието на зареждане и дали вратите са заключени.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.

Свързани новини