Отидете към основна версия

1 877 12

SpaceX изстреля още две последователни партиди сателити Starlink

  • starlink-
  • space x-
  • сателити-
  • falcon 9

Всяка от ракетите носи повече от 20 телекомуникационни устройства

Американската аерокосмическа компания SpaceX продължава бързо да увеличава размера на своята орбитална констелация от интернет сателити Starlink. Този път две ракети Falcon 9 излетяха в космоса в рамките на няколко часа една от друга, всяка от които носеше повече от 20 телекомуникационни устройства.

Първото изстрелване се състоя от космическия център Кенеди във Флорида на 28 януари в 18:15 местно време. Ракетата носител Falcon 9 бе с 23 сателита на борда. Още 22 космически кораба Starlink излетяха от площадката на американските космически сили Ванденберг в Калифорния на 28 януари в 21:57 местно време.

По-малко от девет минути след изстрелването и двете първи степени на ракетите носители се върнаха на Земята и направиха меко кацане на специални плаващи платформи на SpaceX. Това беше 18-ият полет за първата степен на ракетата, изстреляна от Флорида, и 9-ият за ракетата, изстреляна от Калифорния. Рекордът за повторно използване на първите степени на Falcon 9 беше поставен миналия месец и сега възлиза на 19 пъти.

Според наличните данни и двете партиди сателити са били успешно разположени в ниска околоземна орбита малко повече от час след изстрелването. Тази година SpaceX вече проведе девет космически изстрелвания, а само за една година компанията възнамерява да изпълни 144 орбитални мисии. Следващото изстрелване с помощта на ракета Falcon 9 ще изведе товарния кораб Cygnus на Northrop Grumman в открития космос на 30 януари, превозвайки над 3.5 тона товар до Международната космическа станция.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини