Отидете към основна версия

4 781 17

Идват пътнически самолети с ракетен ротационен детонационен двигател (ВИДЕО)

  • самолет-
  • ракетен ротационен детонационен двигател

Първият експеримент бе напрпавен от Venus Aerospace

Venus Aerospace демонстрира първия полет на дрон, задвижван от ракетно ротационен детонационен двигател (RDRE). Тестовете се проведоха през февруари 2024 година, но чак сега бяха публично обявени. Преди това компанията демонстрира възможността за дългосрочна работа на собствения си RDRE агрегат на стенд, което е важно за създаването на хиперзвуков самолет или космическа совалка.

Безпилотно превозно средство под формата на крилата ракета с тегло 140 кг и дължина 2.4 метра беше спуснато от самолет на височина 3 700 м, задвижван от двигател с водороден прекис, дронът достигна скорост от 0.9 Маха и прелетя 16.1 км.

Съобщава се, че двигателят е работил при 80% тяга, така че целта не е била да се преодолее марката Mach 1. Ускоряването до скорости над Mach 1 ще бъде извършено при следващите изстрелвания с включването на ракетен ротационен детонационен двигател, който този път просто присъстваше на борда на дрона.

„Използването на платформа с въздушно изстрелване и конфигурация на крилати ракети ни позволява евтино и бързо да проведем минимални тестове на нашия RDRE като хиперзвуков задвижващ двигател“, каза главният технически директор и съосновател на компанията Андрю Дъгълби. „Екипът работи професионално и разполага с огромно количество данни, за да свърже и конфигурира системата за следващия полет.“

Ракетният ротационен детонационен двигател има редица предимства пред традиционните двигатели с химическо гориво. Обикновено се състои от два цилиндъра, поставени един в друг. Горивото се впръсква в стената между тях и се запалва - това може да бъде както режим на непрекъснато горене, така и импулсен.

След възпламеняване се появява „огнено торнадо” – ударен фронт на взривна вълна, който поради ограниченото пространство създава по-насочена енергия. Освен това двигателят RDRE ще бъде по-лесен за поддръжка и може да спести до 15% гориво.

В бъдеще Venus Aerospace се надява да създаде хиперзвуков космически апарат или самолет, който може да ускори до скорост от 9 Маха и да отведе пътници навсякъде по Земята само за около час. Но това определено няма да се случи утре или вдругиден. Междувременно вижте видеото на полета на дрона с този обещаващ двигател.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.

Свързани новини