Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 11:30 5 597 9

Товарните самолети ще са без пилот и... правоъгълни

  • самолет-
  • товарен самолет

Иновацията е дело на Droneliner

Товарните самолети ще са без пилот и... правоъгълни - 1

Британската авиокомпания Droneliner иска да намали цената на въздушното пътуване по света, като разработи безпилотни товарни самолети с полезен товар над 300 тона. Те ще се управляват дистанционно, което поне ще намали разходите за екипажа.

Повечето товарни самолети имат цилиндрично тяло с вдлъбнати вътрешни стени, като пътнически самолети, оставяйки много празно пространство при доставка на правоъгълен товар. Droneliner взима предвид това, като направи тялото на своята концепция под формата на правоъгълна кутия с гладки ръбове, което ще позволи товарене и разтоварване на стандартни 6-метрови контейнери с помощта на рампи, както при корабоплаването.

Дронът ще бъде оборудван с един или два турбовентилационни двигателя и ще работи с биогориво или устойчиво авиационно гориво (SAF). Droneliner планира да пусне два модела: DL200 ще може да транспортира от 36 до 40 контейнера на две нива с максимален товарен капацитет от 180 тона, а DL350 ще може да побира 70 до 80 контейнера на три нива с максимален капацитет от 318 тона. Обхватът на полета и на двата ще бъде около 12 000 километра.

Компанията казва, че използването на Droneliner трябва да намали разходите за пътуване със самолет с повече от 70%.

Товарните самолети ще са без пилот и... правоъгълни


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    24 2 Отговор
    Правоъгални чак не, но дабълбабъл. От махането на екипажа няма как да се спестят 70%. И тия много се изхвърлят с 300т товар на 12000км , като на ци.ган.ска сватба
  • 2 Дголбб

    16 4 Отговор
    Тази безпилотност?!
    При турболенции или силен страничен вятър на пориви как каца автопилот?!
  • 3 Дголбб

    6 3 Отговор
    Тази безпилотност?!
    При турболенции или силен страничен вятър на пориви как каца автопилот?!
  • 4 Тома Немерни

    17 0 Отговор
    "Турбовентилационни"? Боже прости! Блажени са неграмотните.
  • 5 дядо поп

    5 1 Отговор
    Ако щете и квадратни ги направете , баш ме боли фара!
  • 6 1313

    9 0 Отговор
    ще работи с Веган биогориво
  • 7 освен че са квадратни

    6 2 Отговор
    Те са и кухи, като създателите си
  • 8 Чекмедже бабаит

    8 1 Отговор
    Спестяват пари за пилоти и технически проверки преди полет (които разбира се гарантират живот). Не одобрявам дистанционното управление, защато е всеизвесно, че най-лесната работа на хакера е дистанционното свързване. И Това може да коства всичко
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.