Отидете към основна версия

2 423 7

За първи път учени изтъниха злато до дебелина от един атом

  • злато-
  • обработка-
  • учени-
  • технологии

Иновацията е наречена Goldene

Експерти от университета Линкьопинг в Швеция създадоха златен лист с дебелина един атом, който придаде нови свойства на скъпоценния метал. Сега златото може да се използва в няколко нови области, включително в производството на водород и химикали с добавена стойност.

Това не е първият път, когато изследователите искат да създадат златен лист с такава дебелина, но до момента експериментите не бяха успешни поради склонността на метала да се слепва. Изследователи от университета Линкопинг са решили този проблем, използвайки метод, използван от японските ковачи преди повече от век.

За да създадат такава структура, учените са използвали триизмерен основен материал, където златото е разположено между слоеве от титан и въглерод. Кръстен е Goldene. Технологията се използва в японското ковашко изкуство повече от сто години, като се нарича "реагент Мураками".

Може да се използва за отстраняване на въглеродни остатъци и промяна на цвета на стоманата, например при изработка на ножове. Служители от университета Линчопинг допълнително усъвършенстваха тази технология, като добавиха повърхностно активно вещество. Така учените създават уникална структура, в която златото е разположено между молекули, напомнящи разтвор за разделяне.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини