7 Август, 2024 18:05 1 558 2

Изкуствено сърце с магнитен ротор беше трансплантирано за първи път на човек

  • изкуствено сърце-
  • технологии-
  • магнитна левитация

Разработката има потенциала да спаси много животи на пациенти

Изкуствено сърце с магнитен ротор беше трансплантирано за първи път на човек - 1

Компанията BiVACOR разработи първото в света напълно механично сърце, използвайки технология за магнитна левитация, подобна на тази, използвана във високоскоростните железопътни линии. Разработката има потенциала да спаси много животи на пациенти, нуждаещи се от сърдечна трансплантация.

Хирурзите вече са извършили операцията в Тексаския сърдечен институт. Имплантът използва титаниева бивентрикулярна ротационна помпа с магнитно задвижване. Технологията позволява да се заменят функциите на двете камери на сърцето в състояние на недостатъчност.

Но основното предимство на присадката е липсата на триене, което я прави по-издръжлива. BiVACOR работи по този проект от 2013 година. Компанията подчертава, че технологията за магнитна левитация открива нови хоризонти в създаването на изкуствени органи.

Новите трансплантации ще подобрят живота на хората, страдащи от тежка сърдечна недостатъчност. Важно е да се отбележи, че към момента разработката се позиционира единствено като временен преходен елемент за хората, които очакват истинска сърдечна трансплантация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    3 1 Отговор
    В Свят в който си заобиколен от електричество, това е опасно.
  • 2 Дядо Гошо

    0 0 Отговор
    Ммм дааа както се казва всяка фантастика става реалност след време. Напомня ми филма Живот на заем с Джуд Лоу. Наистина могат да се спасят много животи с тази технология. Но на каква цена и кой ще я плаща. Дали за спасяването на един живот с такова сърце няма да е нужно заробването на 100 други живота за няколко години, че да му изработят цената.