Отидете към основна версия

3 130 14

Пробив: Създадоха безжично зареждане за електромобили с мощност 270 kW (ВИДЕО)

  • безжично зарядно-
  • електромобили

Зареждането на батериите на електромобил достига 50% след 10 минути през 12-сантиметрова въздуина пролука

Разработването на обещаващи и мощни безжични станции за зареждане се извършва от изследователския екип в Националната лаборатория Оук Ридж (ORNL) на Министерството на енергетиката на САЩ (DOE). Обявената цел на проекта е да се постигне безжично зареждане на батериите на превозни средства за 15 минути или по-малко с предавателна мощност от 250–300 kW. Учените от ORNL за първи път предоставиха безжично захранване с мощност от 20 kW през 2016 година, а още през 2018 г. те предадоха 120 kW енергия на кола с въздушна междина.

Изследователите са разработили изключително ефективен начин за безжично предаване на енергия. С помощта на специални намотки с променлива фаза на електромагнитното поле се създава т.нар. въртящо се поле. Благодарение на това се постига ефективност на пренос на енергия над 95%. През март тази година модифицирано 100 kW устройство успя да зареди батерията на електрическо превозно средство Hyundai Kona за по-малко от 20 минути до 50% капацитет през 5-инчова (12.7 см) въздушна междина с ефективност от 96%.

Сега, ново усъвършенстване на прототипа на безжичното зарядно устройство направи възможно прехвърлянето на 270 kW мощност към електрическия автомобил Porsche Taycan през въздушна междина от 4.75 инча (12 см). Зареждането на батериите на електромобила достигна 50% след 10 минути с ефективност над 95%. Заедно с Volkswagen, който предостави практическата страна на експеримента върху истинска електрическа кола, учените от ORNL се съгласиха да разработят и още по-мощно безжично зареждане.

Трябва да се каже, че днес индустриалните стандарти позволяват производството и работата на безжични зарядни устройства с мощност не повече от 20 kW. Ето защо екипът на ORNL се фокусира върху създаването на търговско безжично зарядно устройство с по-ниска мощност - само 11 kW. Зарядните устройства с мощност до 300 kW скоро няма да зарадват собствениците на електрически превозни средства, но някой ден те ще осигурят простота, комфорт и бързина на обслужване, ако батериите на вашия автомобил трябва да бъдат заредени с енергия. Вижте повече.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини