Отидете към основна версия

10 055 20

За новите изисквания за детските столчета в колите

  • детско столче за кола-
  • isofix-
  • безопасност

Детските столчета по най-новия стандарт се разпознават по стикера с логото, което представлява седалка с фигура на дете и символът i.

Снимка: Shutterstock

От началото на този месец вече са в сила нови изисквания, свързани с детските столчета в автомобилите. Столчетата, които вече се предлагат по магазините трябва да са направени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт.

Този стандарт изисква задължителен тест на удар. Краштестовете за сертифициране на детските столчета се правят със скорост на автомобила от 24 км/ч. ISOFIX системата, която липсва на много от по-старите автомобили също е включена в новия стандарт.

Според новите изисквания за размер на детското столче се гледа височината на детето, а не неговото тегло. Според новите изисквания бебета до 15-месечна възраст трябва да се возят в столчета, които са обърнати обратно на посоката на движение.

Детските столчета по най-новия стандарт се разпознават по стикера с логото, което представлява седалка с фигура на дете и символът i. Проблемът е, че за поставянето на столче по най-новия стандарт е необходимо наличието на система ISOFIX, която както вече споменахме отсъства от колите, произведени преди 2010 година.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 29 гласа.

Свързани новини