Отидете към основна версия

28 Март, 2019 18:02, обновена 28 Март, 2019 18:02 13 240 26

Колтуклиева: Искат през "Кинтекс" да ударят "Емко" и "Дунарит" (ВИДЕО)

  • цветан цветанов-
  • емко-
  • дунарит-
  • кинтекс-
  • апартаментгейт

Журналистката показа проверка на КПКОНПИ за имуществото на Цветан Цветанов

Много е страшно в политиката да станеш бивш. Допреди 10 дни Цветан Цветанов беше и идол, и страшилище, и мразен, и обичан, но беше там на високо. Сега е отлюспен, никога няма симпатизантите на ГЕРБ да забравят гнева на Бойко Борисов в Брюксел (виж тук). Член на ГЕРБ, условно казано от квотата на Цветанов, разкри, че близки до Цветанов вече се дистанцират от него, защото той вече е белязан. Това каза в студиото на ФАКТИ журналистката Соня Колтуклиева във връзка със скандала, станал вече известен като "Апартаментгейт".

"За Цветанов сега е много важно да спечели ГЕРБ европейските избори, но аз никак не съм сигурна, че той ще остане председател на предизборния щаб на ГЕРБ за местните избори през ноември. Подготвят се други хора, които да поемат неговите функции. Борисов никога няма да му прости, че два месеца преди евровота беше поставен на такова изпитание.

Случаят не е само морален. Казусът със стореното от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и др. е и криминален. Собствениците на луксозните апартаменти се вкараха в беля - от една страна трябва да докажат, че апартаментите им не са евтини, от друга страна трябва да докажат откъде имат тези пари", коментира Колтуклиева.

Тя огласи непоказван досега документ, който обобщава проверката на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на имуществото на Цветан Цветанов от миналия скандал с апартаментите. Заключението е датирано от 17 април 2015 г. КПКОНПИ проверява периода 4 декември 2003 г. - 4 декември 2013 г. Началното салдо на Цветанов е 17 521, 06 лева, 10 години по-късно то се превръща в имущество и пари в общ размер на 646 860,85 лева. Комисията установява, че Цветанов има несъответствие в приходи и разходи в размер на 118 848,73 лева. От всичко това не следва нищо. Причината е, че депутатите са си направили така закона, че да бъдат разследвани само при несъответствие над 150 000 лева.

"В момента в ГЕРБ тече братоубийствена война. Преторианците на Бойко Борисов срещу останалите верни воини на Цветан Цветанов. Такива "ритания по кокалчетата" винаги е имало, но Цветан Цветанов е надделявал за това, кои ще попаднат в предизборните листи, а Борисов в това кои ще заемат позиции в Изпълнителната власт", коментира Колтуклиева.

"Големият скандал на деня е в това, че ДАНС и спецпрокурори влязоха в държавната оръжейна фирма "Кинтекс". Миналата година започнаха едни доста страшни атаки за овладяването на оръжейните заводи "Емко" и "Дунарит". Още когато се въртяха имената за министър на икономиката в кабинета "Борисов" 3 се появи името на Емил Караниколов, защото Делян Пеевски има недовършена работа. Когато Караниколов е шеф на Агенцията по приватизацията става сделката с "Булгартабак". Правят го министър на икономиката, за да стане сделка, такава, че да придобие Делян Пеевски военните заводи. Държавна структура като ДАНС влиза в държавна фирма - това е доста необичайно. От "Емко" и "Дунарит" ми казаха, че непрекъснато проверяват договорите им с "Кинтекс", макар че е минала държавна финансова инспекция, според която няма проблем. Сега обаче продължават да търсят нещо, което да рефлектира обратно към оръжейните производители. Да започнат отново проверки, защото всеки натиск води до блокиране на сметки, ангажиране на счетоводители и юристи, недоверие у служителите.

Защо точно днес? - защото в спецсъда сутринта започна да се гледа мярката за неотклонение на арестуваните петима души, които дават показания по делото "КТБ". 10-15 човека, техни роднини, са се опитали да влязат в съда, но срещу тях са пратени 20 джипки жандармерия, да им попречи да влязат. Използва се цялата сила на държавата, за да бъде уредена една бизнес сделка", каза Колтуклиева.

Цялото интервю гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини