Отидете към основна версия

9 650 57

Проф. Румен Гечев: Европа изостава, трябват държавни регулации (ВИДЕО)

  • румен гечев-
  • евроизбори

Европа лази по икономическото дъно, коментира Гечев

Европа се развива твърде бавно през последните 10 години. Икономическият растеж е едва 1,5% на произведените стоки и услуги, докато американската икономика се движи с два пъти по-голям растеж. 4-5 пъти по-голям е растежът на новият играч на световната икономическа арена - Китай. Европа вече изостава зад САЩ с два трилиона долара, което ще рече, че трябва нов модел на развитие и този модел се крие в по-силна намеса на държавата чрез публично частно партньорство с инвестиции от държавите членки, от бюджета на ЕС. Това каза в студиото на ФАКТИ кандидатът за евродепутат от "БСП за България" проф. Румен Гечев.

"Второ, по-силна динамика на европейската икономика, ще позволи по-сериозни социални програми, защото Европа беше мечта за народите като символ на висока икономическа динамика и най-важното - на социална справедливост. Особено северните страни - повечето от тях са с безплатно образование, безплатно здравеопазване или на символични цени. За съжаление, последните 15-ина година Европа лази по икономическото дъно, ерозира средната класа, нарасна социалната поляризация. Протестът на жълтите жилетки е една от проявите на тлеещите вече социални противоречия", коментира той.

"От БСП, заедно с другите леви сили в Европа, искаме да се каже не на неолибералния модел и да се каже да на съвременно регулирано пазарно стопанство, което да даде шанс на всеки гражданин в Европа", заяви Румен Гечев.

Според него липсата на държавни регулации е причина за състоянието на Европа и това не е предмет на дискусия, а е потвърдено от институции като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

"Реиндустриализацията на България може и трябва да се случи през общия европейски модел. В момента се организира нов фонд продължение на известния фонд "Юнкер", който се нарича "Европа Инвест" и през следващите 7 г. ще разполага с около 650 млрд. евро. Ние искаме всяка водеща западноевропейска компания, която печели европейски проект задължително да включва в тяхната реализация подизпълнители от Източна Европа, в това число от България. Така ще имаме по-добър достъп до този значим европейски ресурс и въпросът е не само във финансовите средства. Ще имаме възможност за технологичен и продуктов трансфер и най-важното, когато се включат подизпълнители от Източна Европа, в това число и от България, български фирми ще имат и достъп до огромния европейски пазар", каза Гечев.

"Последните 10-15 години нямаме нито един значим инвестиционен проект. Тук не става дума държавата да гради нови мощности, а обратното - държавата да стимулира частния бизнес - чужд и вътрешен, което с инвестиционни фондове от Европа и с мобилизация на български капитал може да осъществи тази реиндустриализация", каза Гечев.

Според него Европа се намира в добра кондиция по отношение на банковата и финансовата си система.

"Всички членки на ЕС са равнопоставени, има една единствена страна, където правителството на г-н Борисов използва израза "началниците от Брюксел". Това означава, че слугинажът в България погребва "Южен поток" за пренос на природен газ, губим 400 млн. щатски долара годишно от транзитни такси, прехвърляме българския поток в Турция, Борисов казва, че така казват началниците от Брюксел, но това не е вярно", заяви бившият икономически министър.

В отговор на въпрос от зрител проф. Гечев каза, че никакви икономически грешки не са довели до това доларът да струва 3000 лева през 1996 г.

"Да подчертаем, че кризата от 1996 г. е криза на банковата система. По конституция навсякъде по света банковата система се управлява от Централната банка. На министрите е забранено да се бъркат в тази система, те могат да отидат в затвора. Нито едно правителство не може да лицензира, нито да отнема лиценза на банки", обясни той.

"Опитът на тези, които ограбиха България, да си измият ръцете с тези, които наследиха ограбена България, няма да мине. До банкова криза ни доведоха тези, които ограбиха банките, не върнаха парите и закупиха България на безценица", допълни Гечев.

Целия разговор с проф. Румен Гечев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини